FOTO / Otvorena izložba zidnjaka ‘Kuharice manje zbori da ti jelo ne zagori’

Članice Udruge žena Grada Đurđevca prikupile su zidnjake koje su predstavile na izložbi u Gradskoj knjižnici Đurđevac pod nazivom Kuharice manje zbori da ti jelo ne zagori. Riječ je o krpama, tkaninama koje su se stavljale na zid, o čemu je više rekla predsjednica udruge Mirjana Mišulin.


– Ideja o izložbi nastala je na jednom od našeg druženja. Želja nam je bila da ovu uspješnu i radnu godinu zaokružimo jednom etno izložbom. Na ovu ideju nas je potaknuo običaj da se kuharice tzv. zidnjacivade iz ormara, peglalaju i štirkaju da budu ljepši i da ukrase kuću u predblagdansko vrijeme.  Cilj nam je bio oživjeti  ovu već pomalo zaboravljenu tradiciju i pokazati kak je to negda bilo. Izloženi zidnjaci su zbirki članica udruge ili se čuvaju u njihovim obiteljima – istaknula je Mišulin te je dodala kako je ova izložba nastavak tradicije udruge da jednom godišnje za građane prirede jednu etno izložbu kako bi sačuvale našu kulturnu baštinu.

Da ovakve etnografske stvari mogu potaknuti emocije rekao je i sam gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

– Ovo je jedna jako zanimljiva i hvalevrijedna izložba, a Udruga žena grada Đurđevca nas svake godine iznova uspješno oduševi i iznenadi svojim idejama. Ova izložba budi uspomene i emocije iz djetinjstva, vjerujem da se svi sjećaju neke poruke sa zidnjaka. Zahvaljujem se članicama udruge i predsjednici što čuvaju naše običaje od zaborava i izlažu ovakve stvari – rekao je gradonačelnik Janči.

S obzirom na to da ovakve zbirke mogu zahtijevati veći prostor, gradonačelnik Janči je najavio da se već radi na prostoru u kojem će se moći izložiti ovakvi predmeti. Voditeljica programa i članica udruge Anđela Lenhard Antolin istaknula je da zidnjaci nisu karakteristični samo za Podravinu, već za cijelu Europu. Ovu izložbu uveličao je i nastup Etno grupe Dječjeg vrtića Maslačak pod vodstvom odgojiteljice Dubravke Markovice, a ovo im je ujedno bio i prvi javni nastup.


Foto: Grad Đurđevac

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com