Muka mi je od brze ceste, izjavio je Darko Koren govoreći o županijskim projektima

Muka mi je od brze ceste, rekao je župan Darko Koren na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je javnost izvijestio o glavnini projekata koje je Koprivničko-križevačka županija provodila u prošloj godini te o planovima za ovu godinu.


– Moram reći da sam razočaran time kako se taj projekt provodi. Evo i prije ove konferencije za novinare zvao sam direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića i direktora tvrtke Kamgrad da vidim što je s gradnjom brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog – kazao je Koren izrazivši nadu prema kojoj će se na gradilištu kod Križevaca uskoro pojaviti radnici.

Plenković na otvorenju još nepostojećih radova u Križevcima / KKŽ
Plenković na otvorenju još nepostojećih radova u Križevcima FOTO / KKŽ

Inače, Koren je 2022. godinu nazvao godinom velikih ulaganja pritom naglasivši da se o sektoru obrazovanja vodila poprilična briga. Spomenuo je gradnju pet velikih sportskih dvorana ukupne vrijednosti 80-ak milijuna kuna, ulaganje u centre kompetentnosti te nemala izdvajanja za 100 studenata koji sada primaju 135 eura stipendije.

Najavio je gradnju učeničkog doma u Koprivnici o čemu je više puta razgovarao s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, a projekt je prijavljen i resornom ministarstvu.

U planu je, Korenove su riječi, postavljanje fotonaponskih elektrana na školskim objektima za što je još prošle godine zaključen ugovor za škole u Kalniku, Kalinovcu i Skokolovcu.


– Sada čekamo suglasnost HEP-a što je problem svih koji se upuštaju u tu vrstu investicija – riječi su Korena koji je dometnuo da slični planovi postoje i za mnoge druge škole na području županije.

igralište

– Ove godine obnovit ćemo igralište Srednje škole Koprivnica. Neće to biti obično preasfaltiranje postojećeg prostora, nego cjelovito uređenje koje će rezultirati potpunim uklapanjem igrališta u tamošnji kvart –kazao je Koren dodavši da Županija planira obnoviti i igrališta u Križevcima i Đelekovcu.

Podsjetio je na energetsku obnovu zgrade Opće bolnice Koprivnica koja će biti gotova u jesen ove godine, a u pripremi je i projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu domova zdravlja u Križevcima i Virju.

Govoreći o uslugama javnog linijskog prijevoza, rečeno je da je Županija u 2022. za tu uslugu osigurala 446.000 eura.

– To je od velikog značaja za stanovnike kojima je omogućena adekvatna i funkcionalna mreža javnog autobusnog prijevoza na 80-ak postojećih linija od koje su mnoge nerentabilne. Time smo osigurali kontinuitet povezanosti ruralnih krajeva što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta – naglasio je Koren te spomenuo velike pogodnosti za studente i umirovljenike koji sada plaćaju svega 20 posto ukupne cijene autobusne karte.


Toksični plinovi još će se neko vrijeme širiti Piškornicom FOTO / GPIP

Na novinarski upit što je s projektom gradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica i saniranjem bivše praonice vagona u Botovu koja se smatra jednom od najvećih crnih točaka u Hrvatskoj.

– Projekt Piškornica ide svojim tijekom iako je opterećen svim tim našim procedurama. Uglavnom natječaj za izvođača radova na koji su pristigle dvije ponude je gotov te čekamo konačnu odluku države o sufinanciranju domaće komponente. Problem je vremenski rok u kojem se moraju iskoristiti europska sredstva. No ako se odmah krene s realizacijom iskoristit ćemo više novca, nego ako projekt započne za godinu dana – kazao je Koren.

Odgovarajući na pitanje o bivšoj praonici u Botovu kazao je da godinama nema nikakve informacije o tom problemu za čije je rješenje zadužen HŽ.

– Pitat ćemo HŽ što čini na sanaciji tog prostora – zaključio je Koren.

Vezani članci

Najčitanije