HPV je najraširenija spolno prenosiva bolest

Humani papiloma virus, skraćeno HPV jedna je od najraširenijih spolno prenosivih bolesti, ali u Hrvatskoj rijetko tko priča o njoj, a još rjeđe netko zna točne informacije o toj bolesti. Što je HPV zapravo? Kako ga dobiva? Kako se zaštiti? Kako se testirati? To je samo nekoliko pitanja čije odgovore nam je otkrila Jasenka Vuljak-Vulić, specijalistica školske medicine i voditeljica Službe za školsku medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
– HPV obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-ak uzrokuju bolesti kože i sluznice anogenitalne regije – pojasnila je Jasenka Vuljak-Vulić, specijalistica školske medicine i voditeljica Službe za školsku medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Infekcija HPV-om, kaže, širi se spolnim kontaktom sa zaraženom osobom, odnosno do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Važno je istaknuti da do zaraze može doći i kod dodira zaražene kože sa zdravom kožom što uključuje predigru i maženje. Prvi se znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, zbog čega je teško utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze, naglašava i dodaje kako je infekcija najčešća u prvim godinama nakon stupanja u seksualne odnose, odnosno u dobi do 25 godina, a vjerojatnost da će muškarac ili žena u dobi do 45 godina biti izloženi HPV-u veća je od 80 posto..


Jasenka Vuljak-Vulić, voditeljica Službe za školsku medicinu ZZJZ-a/ MATEA KONFIC
Jasenka Vuljak-Vulić, voditeljica Službe za školsku medicinu ZZJZ-a/ MATEA KONFIC

– Većina HPV infekcija je asimptomatska, a samoizlječenje nastupa unutar dvije godine u više od 90 posto slučajeva. Dokazivanje prisutnosti HPV-a obuhvaća ginekološki ili urološki pregled, citološki ili histološki pregled kao i korištenje metoda molekularne biologije – objašnjava nam doktorica..
Što se tiče daljnjih posljedica osoba zaraženih HPV-om, Vuljak-Vulić kaže kako niskorizični tipovi HPV-a uzrokuju dobroćudne promjene, kao što su spolne bradavice (kondilomi) koje su najčešće manifestacije ove infekcije u oba spola.
– Dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a glavni je uzročnik raka vrata maternice. Prema podacima Registra za rak posljednjih 10 godina u Hrvatskoj se bilježi 320 slučajeva raka vrata maternice godišnje, uz oko 120 povezanih smrtnih slučajeva – ističe i naglašava da, ako pogledamo ove podatke iz drugog kuta, dolazimo do vrlo zabrinjavajuće statistike jer se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka premine jedna žena.
Napominje kako se za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja među nešto mlađom populacijom pa tako najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života.
– Rak vrata maternice je preventabilna bolest, može se spriječiti. S obzirom na to da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 posto njih, uzročnik raka vrata maternice HPV, važno je podsjetiti da nastanak u velikoj mjeri možemo prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem u vrlo ranoj fazi i to PAPA testom – pojašnjava i dodaje kako primarna prevencija raka vrata maternice uključuje javnozdravstvene metode koje se koriste s ciljem prevencije infekcije HPV-om, edukaciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih te cijepljenje protiv HPV-a kao najučinkovitiju metodu.
Cijepljenje je besplatno za svu djecu koja pohađaju osmi razred osnovne škole, a ovisno o raspoloživosti cjepiva i za sve osobe do 25. godine starosti.

Ilustracija/ IVAN BRKIĆ
Ilustracija/ IVAN BRKIĆ

– Djelotvornost cjepiva u eliminaciji raka vrata maternice je oko 98 posto – naglašava doktorica.
Za sve one koji imaju virus HPV, Vuljak-Vulić poručuje da moraju strogo paziti na imunološki sustav jer virus može biti prisutan u tijelu dugi niz godina i aktivira se kad imunološki sustav postane slabiji. Stoga je snažan i jak imunitet ključno oružje u borbi protiv HPV-a.
U protekle dvije do tri godine u našoj županiji procijepljenost djevojčica u osmim razredima osnovne škole kreće se oko 60 posto, a dječaka oko 40 posto. Novom globalnom strategijom očekuje se da barem 90 posto svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a te da 70 posto žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

Vezani članci

Najčitanije