Ivan Sabolić: Pripremamo teren kako bismo na Šodericu privukli investitore

Za Šodericu imamo velikih planova, rekao je danas načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić tijekom  svečanog uručenja plakete povodom osvajanja drugog mjesta na nacionalnom izboru za najbolji projekt. Priznanje je stečeno u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.


Drugo mjesto osvojio je i županijski projektAmazon of Europe Bike Trail – Koprivničko-križevačka županija’ u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Govoreći o Šoderici Sabolić je rekao da niti žele, niti je zakonski moguće dati jezero i plaže u koncesiju u svrhu njegova komercijalnog iskorištavanja. S druge strane, svijest da tom dijelu Općine Legrad nedostaje sadržaja koji bi u još većem broju privukao turiste postoji. Stoga smo dijelove zemljišta za izgradnju restorana, hotela, sportskih terena i sličnih sadržaja, rekao je načelnik, voljni prepustiti privatnoj inicijativi.

Omogućiti gradnju hotela, sportskih sadržaja…

– Zato u ovom trenutku ukidamo prostorne planove Šoderice i slične dokumente koji datiraju još iz 1991. godine te su u današnjem vremensko-prostornom kontekstu neiskoristivi. To nam omogućava otvaranje novih zona u kojima će investitori moći pronaći svoj interes – objasnio je Sabolić.


U novom planu, kaže, nalaze se mješovite zone, odnosno stambene, rekreativne i slične u kojima bi privatni investitori mogli pronaći svoj interes i obogatiti ponudu za posjetitelje.

Budući da podravsko more dijele Općina Legrad i Općina Drnje, Sabolić je kazao da jedni bez drugih ne mogu pa iz tog razloga partnerski nastupaju pri osmišljavanju budućeg izgleda Šoderice. Takvom se zajedničkom politikom spremaju prijaviti projekate na EU fondove u čemu im je Županija od velike pomoći kao savjetnik i subjekt bez koje je svaki korak u planiranju i realizaciji projekata gotovo nemoguće realizirati.

Inače, nositelj projekta za koju je dobivena plaketa jest Općina Legrad, a partneri PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Općina Legrad do sada je realizirala 28 projekata sredstvima Europske unije, za neke još čeka rezultate natječaja, a u pripremi su i novi projekti.

FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Vezani članci

Najčitanije