‘Izbacili su nas iz kuće za koju još uvijek plaćamo kredit, moja bolesna djeca trebaju normalan smještaj’

Sedmeročlana obitelj Jakupek iz Koprivnice skromno živi u teškim uvjetima. Slađana je majka četvero djece – kćeri Ivone (18) i Ivane (27) te dva teško bolesna sina s posebnim potrebama Ivana (25) i Domagoja (22). Najstarija kćer Ivana također je samohrana majka i to dva dječaka, blizanaca (8). Ulaz u njihov podstanarski stan u suterenu vodi izravno u kuhinju koja je ujedno i kotlovnica. U njoj se nalazi velika peć za centralno grijanje na drva, a u dvije spavaće sobe s trošnim krevetima na kat i skromnim namještajem spava njih sedmero.
Slađana se prije deset godina razvela od muža alkoholičara s kojim je proživjela mnoge teške situacije. Tada je bila prisiljena s četvero djece otići od kuće u podstanarski smještaj koji si je jedva mogla priuštiti od svojih primanja te živjeti u malom stanu s jednom sobicom i kuhinjom.
– Nisam imala izbora. Više nisam mogla to izdržati, trpjela sam u braku punih 15 godina. I kćer se prije godinu i pol razvela i doselila natrag k nama s dvoje djece, a ni moj bivši muž ni njen ne plaćaju alimentaciju. Jako nam je teško jer moji sinovi ne mogu biti sami, ne mogu se brinuti o sebi, doslovno 24 sata na dan leže u krevetu. Ne znaju ni čitati ni pisati, imaju svoj specifičan govor kojim se međusobno sporazumijevaju i svoje specifične potrebe. Ivana je njegov otac opekao vrelom vodom kad je imao 11 mjeseci. Zaradio je treći stupanj oteklina i tada je doživio veliki šok. Ni on, ni njegov brat Domagoj od tada uopće ne govore. proživjeli smo grozne stvari. Moji dečki moraju imati svoju privatnost i imati svoju sobu, a ni u jednom dosadašnjem smještaju nismo imali mogućnost za takvo što– priča nam majka Slađana.


Obitelj sada, kažu, otplaćuje kredit za novac koji su uložili u tuđu kuću u kojoj su živjeli desetak godina, sve dok ju vlasnik prošle godine nije doslovno preko noći prodao i morali su se odseliti.
Slađana ima status roditelja odgojitelja i prima dječji doplatak. Kćer Ivana je zaposlena, ali njihova zajednička primanja obitelji nisu dovoljna da bi mogli kupiti kuću u kojoj će imati normalne uvjete za život.
I kćer Ivona ima zdravstvenih problema. Kad je navršila 18 godina počela je drhtati, a zdravstvene pretrage su pokazale da ima oštećenje na mozgu i da je nesposobna za samostalni rad.
Jakupekima je najveći problem što nemaju riješeno odgovarajuće stambeno pitanje, mjesto za život gdje bi imali svoj mir.

– Htjeli bismo imati svoju kuću tako da više ne budemo podstanari i da možemo normalno živjeti i brinuti o djeci. Mi bismo ju kupili, ali ne možemo dobiti novi kredit zbog svojih niskih primanja – kaže Slađana i moli sve ljude koji im mogu financijski pomoći da se jave na njezin broj 091 603 2502.

Vezani članci

Najčitanije