Jakšić: Topla voda je izmišljena, vrijeme je da se preuzmu uspješni modeli

Županijski SDP danas je sazvao konferenciju za novinare na kojoj su gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić i predsjednik županijske organizacije SDP-a komentirali državni proračun za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu.


Golubić je uvodno rekao kako su proračun detaljno iščitali i analizirali, ali su u njemu pronašli malo toga u korist Koprivničko-križevačke županije.

– Konferenciju za novinare smo sazvali jer želimo prokomentirati državni proračun za 2024. godinu, s obzirom da u njemu baš i nismo mogli naći što će to Koprivničko-križevačka županija njime dobiti. Dali smo si truda, sve proučili i pregledali, ali nema baš previše toga, a da se tiče naše županije. Nema sanacije nasipa, praonice vagona, nema uređenja infrastrukture oko Drave u općinama pogođenima poplavama, podravske brze ceste nema, nema planiranih radova niti za brzu cestu… Nisu osigurana niti sredstva za RCGO Piškornicu, a riječ je o pedesetak milijuna eura. Na kraju će morati platiti građani četiriju županija osnivača Piškornice. Uvođenje u radove je počelo, ugovori su potpisani, jedino što nedostaje su sredstva, rekao je Golubić.

Tomislav Golubić / IVAN GROBENSKI
Tomislav Golubić / IVAN GROBENSKI

Osvrnuo se i na OB Koprivnica koja će novim upravljačkim zakonom pripasti državi.

– Osnivačka prava bolnice više neće biti pod Županijom, nego prelazi na državu. Dakle, dali smo državi energetski obnovljenu bolnicu… Nije se puno pričalo o tome, niti župan nema potrebe pričati o tome, ali sad će navodno sve biti dobro, neće biti dugova i ostalo. Svjedoci smo toga da ova upravljačka struktura u bolnici svoj posao ne radi dobro, a ako netko ne radi dobro svoj posao, mislim da ga treba smijeniti, istaknuo je Golubić.


Dodao je i kako je zanimljiv je i županijski proračun gdje se 10 milijuna eura prenosi u sljedeću godinu.

– To znači da ne znaju što s tim novcem, kako ga potrošiti. Istodobno dvorana u Đurđevcu prokišnjava i propada parket, svi studenti koji su tražili stipendije, nisu ih dobili… Svašta nešto se moglo, a nije se napravilo.

Mišel Jakšić / IVAN GROBENSKI
Mišel Jakšić / IVAN GROBENSKI

Gradonačelnik Mišel Jakšić osvrnuo također se osvrnuo na predložene amandmane koji nisu usvojeni, no u svemu je istaknuo i nešto pozitivno, a to je suradnja s kolegom zastupnikom Darkom Sobotom.

– Moram prvo naglasiti nešto što je pozitivno, a to je da je kao neprimjereno prepoznato da Koprivnica uz Krapinu jedina kao središte županije nema učenički i studentski dom. Ti projekti su se nakon amandmana kolege Sobote našli u proračunu. Zahvalio bih Soboti na kvaliteti komunikacije koju smo oko toga imali, a mi ćemo nastaviti pratiti što će se oko toga događati, posebno zato jer je zemljište za studentski dom na parcelama Grada Koprivnice. Sredstva u proračunu postoje i mislimo da se oko toga ne treba više čekati. Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija, naša srednja škola i sveučilište to zaslužuju, rekao je Jakšić, a potom se osvrnuo na pitanje brze ceste.

– Stavka za brzu cestu do Koprivnice u proračunu ne postoji. Svašta nešto oko papira se sprema, ali konkretne stavke ili idejnih projekata nema. Isto je i s podravskom cestom, rekao je pa onda prešao na drugo goruće pitanje, a to je sanacija praonice vagona u Botovu.


– Što se praonice tiče, išta nije napravilo od 2006. kada je Vlada donijela odluku da će to riješiti. Navodno je nemoguće riješiti imovinsko-pravne odluke, odlučiti čije je to pa onda i riješiti problem. Bezobrazno je da Vlada kaže da su svjesni problema, ali da ga riješiti ne mogu. Na kraju, tu je i nasip Drave. Vidjeli smo što se događa uslijed poplava, a tu su i klimatske promjene. Postoji svijest da je s nasipom nešto potrebno napraviti, ali ništa se ozbiljno ne može jer prostorno-planski dokumenti također nisu dovoljno definirani.

Na kraju je rekao kako će kao saborski zastupnik i dalje inzistirati na svim ovim pitanjima, ali i prozvao Županiju.

– Moram reći da će u svemu morati agresivnija i proaktivnija trebati biti i Županija. Jedino što ćemo dobiti je dvorac Inkey, a javnost neka sama odluči je li nam tako nešto potrebno.

Jakšić je zaključno rekao i kako je topla voda odavno izmišljena pa je vrijeme da prestanemo isticati kako smo u svemu jedinstveni i specifični te da bismo trebali početi usvajati uspješne modele susjednih zemalja za rješavanje problema i u Hrvatskoj.

Vezani članci

Najčitanije