[KOLUMNA] Glupa i naporna jesen stiže, dunjo moja

‘Mislim da možemo kazati da smo uspjeli izbalansirati zdravstvenu zaštitu naših građana, naše ekonomske interese, financijske interese, pogoditi mentalitet hrvatskog čovjeka i stvoriti pretpostavke za gospodarski oporavak i gospodarski rast’. Ne, ovo nije citat iz Isusovog govora na Gori, nego izjava premijera Andreja Plenkovića (koji, doduše, umišlja da je hrvatski Isus) na prijemu za hrvatske veleposlanike i konzule.
Premijer je u pravu i moramo se s njim složiti jer je točno da možemo misliti i kazati bilošto i da to nimalo ne mora imati veze s istinom i stvarnim stanjem stvari. Ako balans zdravstvene zaštite znači koloplet afera ministra Beroša, bolnice u kojima nema struje i u kojima s plafona padaju štakori, a ljudi ne mogu doći na red za rutinske preglede dok osoblje partija u podrumima; ako balans naših ekonomskih i financijskih interesa znači graditi kapelicu u Betlehemu dok uoči početka nove školske godine po Zagrebu padaju žbuka i cigle, a u Baniji više nema niti škole niti djece; ako je mentalitet hrvatskog čovjeka biti mutav i biti kuš i ako su pretpostavke za gospodarski oporavak i rast ljubiti evropsku guzicu kao neki, najpristojnije rečeno, bankomat iz onog vica ‘kako se kaže bankomat na mađarskom?’ (serekeš, op.a.), onda je Plenković pogodio.
Osim njega je pogodila i jedna od popularnijih TV epidemiologinja Dijana Mayer koja inače u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radi u odjelu za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih s posebnim interesom za prevenciju pušenja pa je prema tome jedinstveno kvalificirana za komentiranje epidemiološke situacije, epidemiološko vidovnjaštvo i ponavljanje jednih te istih epidemioloških floskula pred kamerama s pripadajućim zabrinutim izrazom lica, kada je rekla da ‘ništa u životu nije sto posto sigurno’ i da su sada brojke bolje nego u isto vrijeme prošle godine, no kako ništa u životu nije sigurno, nisu sigurne ni brojke jer je, primjerice, 26. kolovoza prošle godine u Hrvatskoj bilo 358 novih slučajeva, a jučer ih je bilo 638, pri čemu je ukupan broj aktivnih slučajeva bio 2212, a sada je 3253. Brojke su, dakle, zaista bolje, osim što nisu.
Pogodio je i ravnatelj KBC-a Osijek koji je dopisom svoje necijepljene djelatnike upozorio na mogućnost plaćanja odštete zaraženim pacijentima, a što je Ministarstvo zdravstva svesrdno pozdravilo. Naime, ukoliko neki necijepljeni djelatnik u bolnici zarazi nekog pacijenta, za njega će, između ostalog, biti financijski odgovoran. Na koji će se pak način točno utvrditi koji je necijepljeni djelatnik točno kada i gdje zarazio kojeg pacijenta ostaje nepoznato jer je to praktično nemoguće pa će se primijeniti princip tzv. Schrodingerove korone, pri čemu necijepljeni djelatnik istovremeno jest ili nije to jest i je i nije zaražen i jest ili nije to jest i jest i nije zarazio nekog pacijenta, ovisno o tome tko kada i zašto to pita.
Pogodio je, na kraju, i već spomenuti Beroš, komentirajući podatak da je najveći udio hospitaliziranih osoba necijepljeno riječima ‘to je pobjeda nad zdravim razumom’, iako ostaje nejasno podrazumijeva li zdrav razum cijepljenje ili necijepljenje pa onda i jesmo li pobijedili nad onima koji su se cijepili ili onima koji još nisu, no taj isti Beroš je prije godinu i pol dana rekao da su iduća dva tjedna ključna pa tu o zdravom razumu sveukupno i nema baš puno govora.
Pogodio je i moj najdraži Fucks ministar, shvativši da ne možemo upropastiti još jednu generaciju učenika pa će ove godine ipak biti nastave koja zapravo i izgleda kao nastava, no najveća je epidemiološka novost da, ukoliko neki učenik oboli, u izolaciju ne mora cijeli razred, nego samo i to citiram, nekoliko učenika ‘s lijeve i desne strane’.
Lokalna su događanja manje atraktivna pa tako udarna vijest dolazi s novootvorenog rotora u Koprivnici s kojeg vam, prema prometnim stručnjacima koji su postavljali prometne znakove, do graničnog prijelaza Gola treba 55 kilometara, a na drugom je mjestu vijest da župnik Marko Rac nakon osam godina odlazi iz župne crkve sv. Jurja u Đurđevcu pa mu je dobri naš župan Koren odmah pohitao zahvaliti na tome što je osam godina radio svoj posao. Vjerujem da vama ovaj tjedan nitko nije zahvalio na tome što ste radili svoj posao, a i da nikome od vas nije posao ići uokolo i zahvaljivati drugim ljudima na tome što rade svoj posao, no to je tek početak gluposti koja nas očekuje u sljedećim mjesecima.
Zato bi bilo najbolje da pohitati u dućane jer Ministarstvo poljoprivrede sukladno tjednom trendu povlačenja prehmrabenih i ostalih proizvoda zbog priustnosti pesticida i ostalih štetnih tvari (ako ste se pitali, svi proizvodi, sasvim jasno, prolaze rigorozne kontrole kvalitete i brige nema) s polica povlači ulje konoplje Vita D’ or BIO zbog povećanog sadržaja THC-a pa ga kupite dok ga još ima, čeka nas izrazito naporna i glupa jesen, trebat će vam.


Vezani članci

Najčitanije