[KOLUMNA] Nogom u tur turizma

Hrvatska živi od turizma, a mi samo živimo u Hrvatskoj. U ova kužna vremena, to otprilike znači da svi moramo biti kuš i čuvati sezonu, a onda, ako imamo malo sreće jer smo se kozmičkim zakonom nevjerojatnosti rodili u nekom priobalnom ili otočkom području, život možemo posvetiti tome da iznajmljujemo svoje adaptirane nekretnine i uživamo u plodovima vlastitog nerada tih nekoliko financijski održivih ljetnih mjeseci. Mi koji nismo te nevjerojatne kozmičke sreće rođeni smo u panonskom blatu i ostaje nam samo da budemo kuš i da sezonu čuvamo za druge. Naš se kontinentalni podravski panonski blatni turizam bori sam sa sobom, ne zna što je i zašto je i jedino mu je uspjelo okrenuti se nekoj navodnoj prošlosti za koju ima malo pokrića. Naš turizam tako prodaje narativ o Koprivnici kao poznatom žarištu genijalnosti renesanse i srednjovjekovlja, iako je taj procvat i opet uživala naša obala i svatko tko je završio srednju školu s nešto će se kognitivnog napora sjetiti silne književnosti, arhitekture, umjetnosti i općenito povijesti koja se u to vrijeme događala na našoj obali, dok smo se mi igrali u blatu i ganjali svinje po gradskim bedemima.
Upravo to – igranje u blatu i ganjanje svinja po gradskim bedemima – i dan danas u nedostatku utemeljenijeg sadržaja prodajemo pod svoju jedinstvenu turističku ponudu i dičimo se narativom prema kojem ispada da bi Koprivničanci još uvijek radije do besvijesti pijani od gverca i piva skakali po Bašći, nego se priklonili nekakvom dostojanstvenijem i suvremenijem načinu života. Dobronamjernici i dušebrižnici će se ovoj tobožnjoj zlobi suprotstaviti pozivajući se na rezultate pa će vaditi statistike i brojke koje ukazuju na to da su naše jedinstvene renesansne i srednjovjekovne top turističke manifestacije među najposjećenijima u Hrvatskoj i da je na kraju zarada i broj posjetitelja to što se broji, a ne nekakav san o pameti i kvaliteti ponude koji se ne da kvantificirati. I to je točno. Ljudi vole dolaziti u velikim brojevima gledati Koprivničance kako se u jutenim vrećama koprcaju u presušenom koritu svojih nekadašnjih gradskih bedema, kuhajući pivo u kotlovima i neartikulirano se glasajući od kombinacije srednjovjekovne vrućine i alkohola. I nije samo Renesansni festival renesansni nego je i sve drugo što se proglasi manifestacijom i uz nekoliko drvenih kućica i štandova održi u centru kolijevke europske renesanse odmah srednjovjekovno (ili renesansno, pojmovi se proizvoljno izmjenjuju) pa tako uživamo i u srednjovjekovnom božićnom sajmu i drugim nebuloznim špelancijama te nam još samo fale festival srednjovjekovnog jazza ili, recimo, srednjovjekovno ljeto na sajmištu.
I tu, napokon, dolazimo do neprikosnovene genijalnosti naših neprikosnovenih turističkih magova. Renesansni je festival otkazan zbog očitih epidemioloških razloga (zdravlje, sigurnost, odgovornost) i zato što bi se širenjem zaraze, citiram, brend Renesansnog festivala zauvijek uništio kao i imidž grada Koprivnice, a kako je naravno riječ o najkompleksnijoj top manifestaciji u univerzumu i šire koja nije zavrijedila održati se u nekom skromnijem obliku, najpametnije je sve odložiti za neka bolja vremena. I to je točno.
Međutim, taman kad smo pomislili da ćemo ove godine ostati zakinuti za veliko renesansno prošćenje, vječni sjaj nepobjedivog uma turističke zajednice domislio se prvog srednjovjekovnog streličarskog turnira Zvonko Pandurić Stric koji će se, k’o za vraga, održati krajem srpnja u terminu i na lokaciji na kojoj se inače održava Renesansni festival. Osim srednjovjekovnog streličarskog turnira u terminu i na lokaciji Renesansnog festivala, održat će se i srednjovjekovni sajam otvoren za izlaganje domaćim obrtnicima, OPG-ovima i starim zanatima jer prošćenje nije prošćenje bez pila i žderila. Srednjovjekovni streličarski turnir nipošto nije Renesansni festival jer na potonji dođe i nekoliko desetaka tisuća ljudi, ali nije niti svojevrsni mini-Renesansni i s otkazanim Renesansnim nema nikakve veze. Dapače, na srednjovjekovnom streličarskom turniru će se održati i izložba fotografija sa svih dosadašnjih Renesansnih festivala ne bi li se otklonila bilokakva eventualna veza između ove nove top manifestacije i Renesansnog festivala. I eto, u samo nekoliko jednostavnih poteza i s gotovo nimalo truda, naš je genijalni turistički um Koprivnici i Koprivničancima darovao još jednu manifestaciju s top potencijalom koja je već sad vjerojatno jedinstvena u pola Europe.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com