[KOLUMNA] Plenkoviću se zbog ultradesničarskog divljanja na Trgu žrtava fašizma opet osmjehnula sreća, jer javnost lopovluk smatra manjim problemom od ekstremizma

Opet se dokazuje da je Andrej Plenković rođen pod sretnom zvijezdom. Kad su korupcionaške megaafere otkrićem o prelijevanju ogromnih količina novca od hrvatskog plina u privatne džepove dosegle kulminaciju, iako je kriminalnim krugovima iz i oko vladajuće stranke samo nebo granica, javnost se počela baviti novom ‘zapaljivom’ temom. Tu riječ zapravo i ne treba shvaćati metaforički, jer je interes javnosti od krajnje uznemirujuće razine korupcije prebačen na terorizam. Ima li bolje vijesti za premijera koji je preko grla u naizgled nerješivim problemima s vlastitom strankom, prepunjenom korupcionašima i klijentelistima?!
Kao što je poznato, prošlog je vikenda u metropoli održan desničarski protestni skup pred HDZ-ovom središnjicom, na koji je neki maloljetni mulac, zacijelo iz grupe od 60-ak evidentiranih sljedbenika uhićenog ekstremiste Frančiškovića, ponio Molotovljeve koktele i čavle. Policija, koja je po definiciji pod kontrolom vladajućih, to je protumačila kao opasnu terorističku prijetnju. Na taj su način mediji dovedeni u situaciju da im glavna tema bude potencijalna prijetnja rušenjem državnog poretka. Prema tome je neka ukradena milijarda iz plinskog biznisa prava sitnica. Ministar unutarnjih poslova, koji je, nećete vjerovati, i najbliži Plenkovićev suradnik, tezu o tako opasnoj ugrozi i dodatno potencira.
Da ne bude zabune, desni je radikalizam i u Hrvatskoj izašao ‘iz ormara’ i doista zaslužuje svaku pozornost. Prošlogodišnje divljanje zagrebačkim ulicama grupe radikala predvođene već spomenutim Frančiškovićem to i potvrđuje. Prema uzoru na neonacističke grupacije diljem Europe, spremni su na sve, što uključuje i masovno krvoproliće. Zato ih ni u kojem slučaju ih ne treba gubiti iz vida, još manje podcjenjivati.
Hrvatske bi vlasti u tom kontekstu trebale biti dodatno oprezne, jer je upravo vladajući HDZ godinama žmirio nad ultradesničarskim ispadima, plašeći se da ne izgubi dio biračkog tijela. U razdoblju Karamarkova vođenja vladajuće stranke čak su pokušavali i konkurirati tvrdoj desnici, što je opravdano uznemiravalo demokratsku javnost. Sada se HDZ-u, kojemu je jedini kriterij djelovanja oduvijek bilo očuvanje vlasti, to obija o glavu, ali stvara i nelagodu u najširoj javnosti. Nije stvar samo u ekstremistima iz spomenute skupine, već se segmenti takve nedemokratske i nasilju sklone svijesti lako uočavaju i u pojedinim navijačkim skupinama, pogotovo vezanim uz dva najveća hrvatska nogometna kluba. Nedavno nasilje na autocesti, kad su napadnuti i policajci, to dodatno potvrđuje.


Prosvjed’Dajemo vam otkaz’//FOTO:SCREENSHOT DNEVNIK.HR

No, najnovije divljanje desničara na, koje li ironije, Trgu žrtava fašizma zapravo je neočekivano pomoglo Plenkovićevoj stranci. Retorika kojom je popraćeno uhićenje balavca sa zapaljivim napravama i oproštajnim pismima pomogla je vladajućoj stranci da se predstavi kao zaštitnik hrvatske demokracije. U tom je kontekstu mažnjavanje milijarde kuna osoba s HDZ-ovim članskim iskaznicama i prijatelja najviših stranačkih dužnosnika prava sitnica, čak i tendenciozno uznemiravanje javnosti. Bezobrazluk vladajućih opet nema granica. Kolika je, pak, naivnost i glupost dijela oporbe, dovoljno govori podatak da se na spomenutom skupu, čija je politička posljedica neočekivano spašavanje HDZ-a, eksponirao i Most, ne shvaćajući razinu vlastite kompromitacije. Šira javnost može to i ovako shvatiti: jest da su vladajući ‘dugoprstići’, ali barem nas štite od nasilnika i ekstremista!
Vladajućima ide jako u prilog i ono što se trenutno, ali po tko zna koji put, događa u SDP-u. Viktor Gotovac, ekscentrični šef zagrebačke organizacije, odlučio je ‘relaksirati’ suradnju sa strankom Možemo, što je, realno rečeno, uvod u slom vladajuće koalicije u hrvatskoj metropoli. Iako objektivnih problema u toj koaliciji doista ima, ni HDZ ga ne bi bolje savjetovao što da učini u korist zajedničke štete. Kad je suočen sa smjenom i izbacivanjem iz stranke, Gotovac je odigrao i performans s Titovom bistom, prikazujući esdepeovce kao pritajene zarobljenike nedemokratske prošlosti.
Ako se uzme u obzir da se SDP-ov lider Peđa Grbin još nije oporavio ni od afere vezane uz vlastitu suprugu koja je stekla sumnjivu diplomu, onda je razumljivo da ni šokantne krađe u koje su gotovo serijski upleteni vladajući ne mogu bitno promijeniti stranačke rejtinge. Glupost i nesposobnost oporbe stalno je ‘padobran’ za koji se hvata Plenkovićeva stranka kad se čini da je zbog silne razine financijskih zloporaba, ali i silnog nesnalaženja u vođenju raznih kapitalnih projekata, pogotovo obnove od potresa, u potpunosti kompromitirana.
Oporba je i nadalje nevjerojatno nesposobna i inertna, ali i ideološki razjedinjena. Zamislite, primjerice, vlast u kojoj bi resore dijelili SDP, Možemo, Most i Domovinski pokret?! Zvuči kao loš vic. Pitanje je koliko bi takva heterogena vlast, budući da bi samo ujedinjeni imali saborsku prevagu, mogla opstati? Možda koji tjedan ili mjesec. I opet bi slijedili prijevremeni izbori. Nemali dio građana koji je svjestan silne nesposobnosti i neefikasnosti oporbenih stranaka vjerojatno ne bi ni izašao na prijevremene izbore, a neopredijeljeni bi zacijelo između ‘nesposobnjakovića’ i ‘lopina’ izabrali one potonje. Gruba je to hrvatska realnost.
Zato je izvjesno, pogotovo nakon što je i tragikomični saborski ultrakonzervativni zastupnik Zekanović izjavio da i formalno prelazi vladajućima, da silna razina klijentelizma i kriminala u državnom i javnom sektoru neće biti kažnjena prijevremenim izborima. Budimo realni, za oporbu to i nije tako loša vijest.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com