Koncert grupe Ogenj, izložba ‘Posljednji pozdrav kuni’ i brojni drugi programi na virovskoj Noći muzeja

I ove godine Virje sa svojim Zavičajnim muzejom biti će jedno od mjesta održavanja programa u sklopu Noći muzeja, najveće muzejske manifestacije u Hrvatskoj. Svake godine organizatori Noći muzeja u Virju priređuju zanimljiv i sadržajan program, a tako je bilo čak i u vrijeme pandemije. Ovogodišnja jubilarna 10. po redu virovska Noć muzeja također će biti vrlo bogata, a program, koji se već tradicionalno održava posljednjeg petka u siječnju (ove godine 27. siječnja) trajati će od 18 sati pa skoro do ponoći. Moto ovogodišnje Noći muzeja je: ‘Muzeji su važni!’


Noć muzeja u Virju započinje u 10 sati programom za najmlađe u suradnji s Dječjim vrtićem Zrno iz Virja malim kreativno-edukativnim susretima na kojima će mali muzealci upoznati rad pjesnika, povjesničara i virovske velikane.
U večernjim satima održat će se Dječja Noć muzeja u virovskoj Narodnoj knjižnici
koja će biti u znaku obilježavanja 120. obljetnice rođenja poznatog hrvatskog književnika i virovskog učitelja Đure Sudete (1903.-1927.). U kreativno-pjesničkoj radionici pod vodstvom dr. sc. Martine Hranj iz Društva hrvatskih pripovjedača i Ivanke Ferenčić Martinčić, ravnateljice Narodne knjižnice, djeca će kroz zabavne aktivnosti i kreativne igre stvarati, učiti i pritom očuvati živom uspomenu na Đuru Sudetu. U povodu iste obljetnice u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Đurđevcu bit će predstavljen i kalendar-plakat poezije posvećen Đuri Sudeti.

U petak u 19 sati bit će svečano otvorenje 10. virovske Noći muzeja kada će program
predstaviti organizatori i općinski načelnik Mirko Perok. Nakon toga slijedi predavanje
povjesničara Nikole Cika pod nazivom ‘Od opkopa s vodom do parka sa šetalištem’ u kojem će biti opisan prostorni razvoj središta Virja i njegovih ulica tijekom protekla tri stoljeća na temelju arhivskih zapisa, starih zemljovida, razglednica i fotografija.
Program će se nastaviti u Društvenom domu gdje će u 20:30 sati biti otvorena
numizmatička izložba ‘Posljednji pozdrav kuni‘ koju priprema dr. sc. Robert Čimin.

FOTO: TZ Središnja Podravina

Na izložbi će biti predstavljen novac iz numizmatičke zbirke Zavičajnog muzeja Virje koji je na prostoru Virja i Podravine bio u opticaju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do ulaska Hrvatske u Eurozonu. Na istom mjestu biti će interaktivna prezentacija slikanja uljem na staklu tijekom koje će naš poznati slikar Ivan Andrašić na zanimljiv način predstaviti tehniku slikanja na staklu, odnosno proces nastanka takvog umjetničkog djela, od izrade skice pa do njena dovršetka.
Organizatori su pripremili hranu i piće za sve posjetitelje na prostoru ispred Društvenog doma u kojem će Od 21:30 sati koncert održati grupa Ogenj i Folklorni
ansambl „Koprivnica“.

Ulaz na sva događanja je besplatan.


Vezani članci

Najčitanije