Konobari moraju procijeniti tko ima više od 0,5 promila ako ne žele biti novčano kažnjeni

Nikoga ne bi trebalo začuditi što se u kafićima, pogotovo u večernjim satima, nalaze osobe koje su pod utjecajem alkohola. Mnogi i odlaze u svoje obližnje ugostiteljske objekte baš s ciljem da i stave svoj organizam pod utjecaj tog opojnog sredstva. Ipak, to može donijeti nevolje i za njih, ali i za konobare i konobarice koji ih uslužuju.


Naime, nije rijetkost u dnevnim izvješćima Policijske uprave koprivničko-križevačke pronaći da je konobaru ili konobarici naplaćena kazna zbog posluživanja alkohola pijanoj osobi, a najčešće je taj prekršaj vezan uz onaj remećenja javnog reda i mira, koji obično počini baš taj opijeni gost.

Upravo incidenti u ugostiteljskim objektima dovode i konobare u rizik od kazne. Kao što nam je objasnila Dijana Žagar, policijska službenica za odnose s javnošću u PU koprivničko-križevačkoj, na te se situacije odnosi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

– Policija je nadležna za nadzor nad provođenjem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, gdje je člankom 19. propisana zabrana davanja alkoholnih pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina – navodi ona, te dodaje da je, uz Državni inspektorat, policija nadležna i za provođenje nadzora nad zabranom usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkohola mlađima od 18.

Za navedeni prekršaj usluživanja alkohola već alkoholiziranoj osobi, ili onoj mlađoj od 16, „propisana novčana kazna je od 50 do 200 DEM“.


Kao što je spomenuto, takvi se prekršaji obično otkriju kada u ugostiteljskom objektu izbije neka vrsta nereda, tučnjave, drskog ponašanja, svađe vike i slično, kojima je alkohol pravi okidač. Tada se odgovornim smatra i konobar ili konobarica koja je poslužila alkohol onome tko je već imao određenu količinu promila u organizmu.

– U takvim slučajevima ako je utvrđeno da je osoba pod utjecajem alkohola, iznad 0,50 promila, i ako su službujući konobar ili konobarica davali alkoholna pića pijanoj osobi izdat će se upozorenje ili pokrenut prekršajni postupak – informira nas Žagar.

Tako je tijekom prošle godine na području ovdašnje Policijske uprave zabilježeno 29 prekršaja davanja alkoholnih pića pijanim osobama ili mlađima od 16, a kao što napominje Žagar, s obzirom na to da su te dvije kategorije gostiju zakonom smještene u „isti koš”, ne zna se precizno koliko je bilo baš onih pijanih.

Osim toga, na koji način bi konobar ili konobarica trebali procijeniti tko ima više od 0,5 promila i kako alkoholiziranoj osobi objasniti da ne može dobiti još jedno pivo, pelinkovac ili gemišt, ostaje nepoznato.

Vezani članci

Najčitanije