Koprivnica slavi Dan branitelja i 32. obljetnicu mirnog preuzimanja vojarne

U Koprivnici je u tijeku obilježavanje 32. obljetnice preuzimanja bivše vojarne te proslava Dana koprivničkih branitelja.


U jutarnjim satima u Župnoj crkvi svetog Nikole biskupa održana je sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, nakon čega su kod Križa života na prostoru bivše vojarne, sadašnjeg Kampusa, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast su prvi odali predstavnici obitelji poginulih i nestalih branitelja, Vesnica Babec, Kristina Škoda Vajdić i Josipa Franjo. Pred Križem su se poklonili i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Nikola Gregur te ratni zapovjednici, Damir Vuković, Ivica Jurenec, Ivica Zgrebec i Željko Golubić. Svijeće su upalile i brojne delegacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prvi čovjek ondašnjeg Kriznog štaba i jedan od glavnih pregovarača s okupatorskom JNA Nikola Gregur prisjetio se trenutka mirnog preuzimanja vojarne.

– Posebno mi je upečatljivo bilo gdje su naši sugrađani s cvijećem pozdravljalil vojsku koja je odlazila iz grada, međutim znamo kakav su odzdrav dobivali, s tri prsta, ali to nas nije spriječilo da taj dan proslavimo, rekao je Gregur.


– Ovo što se desilo u koprivničkoj vojarni bio je velik pothvat kojim je na miran način riješena velika prijetnja i opasnost za cijeli grad. Hvala svima koji su sudjelovali i mudrošću i odlučnošću doprinjeli da sve završi na taj način i da ovaj prostor ostane ratno neokrznut, dodao je župan Darko Koren.

O posebnom danu u povijesti Koprivnice govorio je i saborski zastupnik i gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Svojom mudrošću, Nikola, Krešo i ostali dečki doprinjeli su da Koprivnica mirnom predajom vojarne ostane neokrznuta. Kad vidimo što se događalo u nekim drugim gradovima, to je nešto što zaslužuje i respekt i zahvalnost. Na tim temeljima su nastale naše povijesne postrojbe, koje su ostvarivale velike uspjehe, a nažalost mnogi su na tom putu ostavili i svoje živote i zdravlje. Zahvaljujući tim ljudima imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a na nama je da ju napravimo čim boljom, ljepšom i ugodnijom za život, jer su to ti ljudi zaslužili, na kraju ovog dijela obilježavanja zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Održan je i svečani mimohod do središta grada, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće i kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, na Florijanskom trgu.

Foto: Ivan Brkić


Vezani članci

Najčitanije