Ljekarnici će pratiti uzimaju li bolesnici terapiju

Čak polovina lijekova propisanih na recept u Hrvatskoj praktički propadne jer se pacijenti, uglavnom kronični, ne drže svoje terapije, kažu u Ministarstvu zdravstva, a da se to više ne događa, u pomoć će priskočiti ljekarnici, piše Večernji list, a prenosi Hina.
Ideja je da upravo oni budu ti koji prate suradljivost pacijenta, bilježe je u svojem informatičkom sustavu, a njihova će se zapažanja prikazivati i u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu (CEZIH) ili, drugim riječima, bit će vidljiva i liječniku.
Za ‘implementaciju programskog rješenja za sustav praćenja ishoda liječenja izvanbolničkih kroničnih pacijenata u javnim ljekarnama’ Ministarstvo zdravstva planira izdvojiti nešto manje od pola milijuna eura, a javna nabava tek se treba raspisati.
– S aspekta liječenja kroničnih pacijenata, ljekarne su konačna točka puta pacijenta kroz zdravstveni sustav i izlazna točka lijeka kao najčešće medicinske intervencije. Veliki broj kroničnih pacijenata nakon uspostavljanja stabilne terapije podiže svoju terapiju na temelju ponovljivih recepata, pri čemu je ljekarnik često jedini zdravstveni radnik s kojim svaki mjesec redovito dolaze u kontakt.
Stoga, javne ljekarne unutar zdravstvenog sustava, osim što su izlazna točka lijeka kao najčešće medicinske intervencije, s aspekta liječenja kroničnih pacijenata konačna su točka puta pacijenta kroz zdravstveni sustav, priopćili su iz Ministarstva zdravstva pa dodaju da nema ništa neuobičajeno u tome da upravo ljekarnici budu ti koji će pratiti kako pacijenti napreduju sa svojom terapijom.


Vezani članci

Najčitanije