Lulić: Često kažemo da nema više strašnih horora, a neki su se digli i otišli jer nisu mogli film pogledati do kraja

Ljubitelji dobrog filma posljednjih su nekoliko tjedana na atraktivnim lokacijama imali prilike pogledati inače nedostupne ne-američke filmove priznate u svjetskoj kinematografiji i to na inicijativu Udruge Dobar film i projekta Druga Zona.
Druga zona usmjerena je na razvoj publike motiviranjem građana na aktivno sudjelovanje u kulturnom događaju koji potiče publiku da se potrudi i zabavi u procesu otkrivanja tajnih i nepoznatih lokacija projekcija u Koprivnici u ležernom okruženju, uz osvježenje i kokice, svijeće, lampice i craft pivo. Skrivene projekcije javnosti inače ‘skrivenih’ filmova promoviraju i jačaju filmsku kulturu u lokalnoj zajednici pružanjem novog i inventivnog kulturnog sadržaja te kod publike razvijaju koncept uživanja u filmu s ‘dodanom vrijednošću’, nasuprot uobičajenom pasivnom odlasku na kino projekcije.


Tajne lokacije i javni dojmovi

Prva Druga zona održala se u ljetnom okruženju na Eko vrtovima gdje se prikazala švedska komedija Čovjek zvan Ove, dok se druga projekcija održala u dvorištu Muzeja, a gledao se francuski horor Sirovo. Organizatorica Druge zone i redateljica Karla Lulić iznimno je zadovoljna dosadašnjim reakcijama publike koja je prihvatila ovakvo nesvakidašnje uživanje u filmovima.

Francuski horor bio je previše za pojedince u publici / DINO ŠEF

– Dojmovi nakon prve projekcije su bili izvrsni. Kad mi netko kaže da ih je film zaista dirnuo i inspirirao pa čak i rasplakao, znamo da smo dobro obavili posao u odabiru filma – rekla je Karla i dodala kako su dojmovi na drugoj projekciji bili još izraženiji pa dio publike film nije odgledao do kraja.
– Francuski hororac pobudio je zaista čitavu lepezu dojmova, od oduševljenja, uznemirenosti i preplašenosti, iznenađenja pa do zadovoljstva da je publika otkrila tip filma i horora koji nemaju inače prilike doživjeti. Često kažemo da nema više strašnih horora, e pa na ovoj projekciji su se neki ljudi digli jer nisu mogli pogledati do kraja.
To i je poanta i uspjeh Druge zone, Druga zona je otvaranje novog svijeta, nove perspektive na film i na svijet – ističe Lulić i dodaje da su priče u filmovima prikazanima na Drugoj zoni autentične i stvarne bez velikih specijalnih efekata i pretjerivanja da budu iznad života kao što to vidimo u američkim filmovima.

Uzbudljiva jesen


Projekcije će se nastaviti i u listopadu i to baš na petak 13, na prikladno jezivoj lokaciji u skladu s datumom, a prikazivat će se osvetnički vampirski triler smješten u napuštenom gradu kojim vlada smrt i usamljenost. Prigodna projekcija zakazana je i za Noć vještica, a prikazivat će se dokumentarac o tome kako se uspješno ili neuspješno riješiti trupla.
– Pozivamo vas da se maskirate u lika iz nekog filma te se nakon Druge zone vratite u stvarnost i odete u provod na partije u gradu – zaključuje redateljica.

Vezani članci

Najčitanije