TV serijama ‘Dobrog filma’ odobreno sufinanciranje, snimanje na području Koprivnice

  • Snimanje je u potpunosti predviđeno na području grada Koprivnice, što će uvelike doprinijeti zajednici.

Dvije TV serije ‘Dobrog filma” Karle Lulić odobrene su za sufinanciranje od strane Hrvatskog audiovizualnog centra na 2. Javnom pozivu za razvoj serija u 2023 godini.
Od ukupno 82 prijavljena projekta u razvoju scenarija i razvoju projekta, zeleno svjetlo dobile su serije ‘Oblak čvoraka’ i ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’, za koje će biti isplaćeno ukupno 17.500 eura.


– Obje serije su adaptacije nagrađivanih romana, a snimanje je u potpunosti predviđeno na području grada Koprivnice, što će uvelike doprinijeti zajednici, s obzirom da je ukupna vrijednost serija procjenjena na oko 2 milijuna eura, a očekuje se otprilike šest snimajućih mjeseci, rekla nam je Karla Lulić.
Dodala je kako su izmimno ponosni što su prošli ovako selektivnu kategoriju koja, sudeći po broju prijavljenih projekata, pokazuje koliko buja hrvatsko TV tržište te da je Hrvatski audiovizualni centar prepoznao baš njihove projekte, potrebe za sadržaj da se progovara o mladima i njihovim sudbinama, ali također da je prepoznat žanrovski mračan humorističan format. Sve to, govori, pokazuje da postoji otvorenost za svježim i novim sadržajima i glasovima nadolazećih autora u hrvatskoj kinematografiji.

‘Oblak čvoraka’ je serija za mlade o odrastanju šestero tinejdžera i njihovih roditelja. Prema obrazloženju Hrvatskog audiovizualnog centra, riječ je o originalnoj priči i formatu kakav već duže vremena nismo imali prilike gledati na televizijskim ekranima: serija za mlade koja može zainteresirati i njihove roditelje, serija koja adresira životne i iznimno važne probleme mladih kao što su vršnjačko nasilje ili ovisnost mladih, a koji se kao motiv rijetko pojavljuju u suvremenoj domaćoj televizijskoj produkciji. Dobar film je tijekom pisanja scenarija uključio učenike gimnazije Fran Galović, Srednje škole Koprivnica, te učenike osmog razreda osnovne škole Braće Radić, u suradnji s psiholozima i pedagozima, te tako dobili i autentične priče djece.
Ekranizacija je romana za mlade Ivane Šojat ‘Oblak čvoraka’ i ‘Zmajevi koji ne lete’. ‘Oblak čvoraka’ je osvojio nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2021. godine, a ‘Zmajevi koji ne lete’ nagradu ‘Ptičica’. Za razvoj serije HAVC je osigurao 9.000 eura.

‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ odobrena je u kategoriji televizijsko humoristično djelo, radnja se događa tijekom toplinskog vala u zgradi u predgrađu. Domar Miro spazi žohara kako ulazi u zgradu, odlučan da ga uhvati. Paralelno, pratimo osam priča iz osam stanova, a sve kreće nizbrdo dostavom paketa lutke iz Černobila koja ozrači cijelu zgradu, uključujući i žohara, koji se multiplicira. Miro gubi razum hvatajući žohare koji polako preuzimaju zgradu. Prema objašnjenju Hrvatskog audiovizualnog centra, radi se o vrlo dobro napisanom scenariju prve epizode (‘Lutka iz Černobila’) koji pokazuje kako je autorica pronašla stilski ključ kojim pomiruje realistički prosede sa snažnim stilizacijskim postupcima te vješto spaja realizam, grotesku, gotički horor i crni humor u jedinstvenu cjelinu.
Mračne egzistencijalističke teme, kafkijanski ugođaj tjeskobe i bizarnosti te osjećaj bespomoćnosti, kao i ostvarene metafore iz naslova čine zanimljivo tkivo priča romana Maše Kolanović ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’, nagrađenog Europskom nagradom za književnost, te Nagrade Vladimir Nazor za književnost, između ostalih, prevedenog na 7 jezika. Knjiga je trenutno rasprodana u Hrvatskoj.

 


Vezani članci

Najčitanije