Majka optužena za sustavno premlaćivanje djeteta (12), tukla ga nogama

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv M.S. rođene 1981. godine zbog zlostavljanja svojeg sina starog 12 godina te predložilo zatvorsku kaznu od jedne godine ili tri uvjetno.
Kako navode, od početka 2021. godine do sredine 2022. godine M.S. je, svjesna da time nepovoljno i ugrožavajuće utječe na pravilni psihofizički razvoj i zdravlje djeteta, učestalo primjenjivala neprimjerene odgojne metode na način da je na njega psovala i vikala, verbalno vrijeđala nazivajući ga konjem, magarcem, teletom te ga tjelesno kažnjavala
udarajući ga otvorenim dlanom ruke po glavi i tijelu. Tako je i neutvrđenog dana
tijekom mjeseca svibnja 2022. dijete udarila šakom u glavu uslijed čega je isti pao
na pod, nakon čega ga je udarala nogama, zbog čega je od straha pobjegao u garažu, a kojom prilikom je zadobio ozljedu glave u vidu razderotine, ali mu majka nije pružila
liječničku pomoć. Također je, za vrijeme dok je bila odsutna od kuće i zaposlena u Austriji, u potpunosti zanemarila skrb o djetetu na način da mu nije kupovala odjeću, školski pribor i ostale potrebne stvari, već je svu brigu o djetetu prepustila svojem bivšem suprugu R.S.


Iznoseći obranu, M.S. je navela kako je dijete nikada nije udarila, vrijeđala ili vikala na njega.
– Jednom je skinuo kćerku od snahe pa sam ga pljusnula po guzi i uzela mu X-box. Razbio je glavu kad je imao 2,5 godine, zapeo je i pao te je razbio arkadu na stepenicu, tada sam ga odvezla doktoru. Sve novci koje sam zaradila u Austriji su ostali u obitelji, time da sam 200 eura mjesečno trošila na hranu te 50 eura plaćala benzin. Plaćam kredit od bivšeg muža R.S. i račune za njegovu i moju kuću. U Austriji sam dobivala gotovinu na ruke, a u svibnju nisam bila ni pet dana doma jer ne mnogu podnijeti biti u istoj prostoriji s bivšim suprugom, kazala je na Sudu.

Sud je ispitao i dijete, koje je reklo kako se s mamom dobro slagao kada je bila doma, ali je bila stroga i uvodila je zakone.
– Ako nešto nismo htjeli, branila nam je jesti i dobili smo batine. Mama mi je govorila ružne riječi da sam konj, magarac, tele, a tukla me rukama, najviše po leđima, rekao je.
Dodao je kako ga je u svibnju 2022. mama jako istukla – sjedio je na stolici, jeo čips i gledao TV, a mama ga je krenula udarati šakama po glavi pa mu je raskrvarila glavu i usnicu. Tada je pao na pod, a mama ga je gazila po nogama, nakon čega je sjela u auto i otišla u nepoznatom pravcu. Imao je neotečenu glavu i rasjekotinu. Tata ga je vozio doktoru. Ne zna zašto ga je udarila, nije radio ništa loše, a sve je vidio brat. Zbog svega se je osjećao tužno. Tata i brat su se brinuli za njega, tata mu je kupovao stvari za školu i brinuo se o školskom priboru, dok mu je mama kupovala slatkiše, a ponekad odjeću i obuću. Mama ga je znala udariti tri do četiri puta mjesečno što je sve vidio brat. O svemu je ispričao razrednici u školi. Od susjeda nitko nije vidio da ga mama tuče.

Otac djeteta rekao je kako su nesuglasice između njega i supruge krenule u svibnju 2021. godine kada je M.S. odlazila na privremeni rad u Austriju gdje je vodila brigu oko starijih i nepokretnih osoba te bi se tamo nalazila 14 dana, a potom bila tjedan dana u Hrvatskoj.
– Prilikom njenih odlazaka na privremeni rad promijenilo se i njeno raspoloženje te je bez ikakvog povoda počela biti razdražljiva i tim prilikama znala se nasilnički se ponašati prema meni i djeci izgovarajući razne pogrdne riječi, rekao je.

Pregledana je i dokumentacija Centra za socijalnu skrb iz koje proizlazi kako su poduzimali mjere obiteljsko-pravne zaštite u obitelji djeteta zbog saznanja da je bio izložen verbalnom i fizičkom nasilju od strane majke. Ujedno, Zavod je i ocu djeteta izrekao mjeru upozorenja na pogreške i propuste u skrbi odgoju djeteta jer je utvrđeno da otac dijete nije zaštitio od neprimjerenih odgojnih metoda majke za vrijeme zajedničkog života.


Vezani članci

Najčitanije