Marija i Neven: Željeli smo izraditi nešto domaće s pravim podravskim štihom

Supružnici Marija Takač i Neven Posavec iz Malog Otoka izrađuju božićne štalice od drveta, komušine i prirodnih materijala. Željeli su izraditi nešto domaće s pravim podravskim štihom jer, kako kažu, ono što se nudi u trgovinama je skupo i loše izrađeno, a Marija i Neven u jednu svoju štalicu ugrade puno truda, vremena i ljubavi. 


Sve materijale koji su im potrebni za izradu pronalaze u prirodi kojom su okruženi. 

– Ako samo prošećemo poljem, oko kuće, uvijek nađemo raslinje, šibe, a koristimo i komušinu koja nam ostane od kukuruza. Od nje su se nekad radili i cekeri, ali sada ne znam nikoga tko to još zna raditi – kaže Neven koji obožava raditi s drvetom. Prije pet godina napravio je prve štalice, a sada mu u izradi pomaže i supruga. 

– Nije to baš jednostavno, šiba se treba raskoliti na pola i od nje se radi štalica, a ogradicu radimo od trstine. Za izradu jedne kućice potrebno nam je oko 6 do 7 sati, a dogodi se i da nam ne ide sve kako bismo htjeli pa zna potrajati i dulje – kaže Neven koji je trenutno bez posla. Imao je nesreću kada ga je poklopila vrba, slomio je četiri kralješka, natukao prsni koš, rebra, bio je na nekoliko operacija, ali sada se polako oporavlja. Novi posao planira potražiti nakon Nove godine, a do tada vrijeme često provodi u svojoj garaži koja mu služi kao radionica. 

Prijateljima se sviđa ono što izrade Marija i Neven, ali uvijek se nađe i podravskog jala.
– U malom selu što god napraviš netko će te kritizirati. Mi se radujemo Božiću, božićnim običajima i ne obaziremo se na zle komentare jer volimo ono što radimo. I lijepo nam je tu živjeti, u Malom Otoku je mir i tišina, blizu je rijeka Drava, samo uzgajam gotovo sve, jedemo domaće povrće, a ni grad nam nije toliko daleko – zaključuje Marija.


Neven je prije nekoliko godina izradio i maketu mjesnog zvonika Malog Otoka i na taj je svoj rad ponosan, a i izrađuje i plate za nareze od starih bačvi za vino, stalke za cvijeće, kutije za drva i razne druge uporabne predmete.

Štalice su čest poklon prijateljima FOTO / HELENA HRAŠČANEC

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com