Ministrica Tramišak: Koprivnica je prepoznata kao nositelj gospodarskog razvoja i uskoro ćemo imati konkretne strateške projekte, a krećemo već sljedeće godine

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas boravi u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji.
U jutarnjim satima Plenković je sudjelovao na konferenciji Večernjeg lista Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u Štaglju, a po završetku konferencije održao je sastanak sa županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Uz premijera, sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Nakon sastanka održane su izjave za medije na kojima je župan Darko Koren kazao kako je povod sastanka u Županijskoj upravi bio rezime svih projekata i aktivnosti koje se trenutno realiziraju na prostorima županije, odnosno, naglašava župan, prostoru velikog investicijskog ciklusa od oko 5,2 milijuna kuna.
– Najveći dio toga je izgradnja drugog kolosijeka pruge Križevci – Mađarska koji vrijedi nešto više od tri milijarde kuna s PDV-om. Istaknuo bi i aglomeraciju kao bitnu stavku koja se također provodi na našem području – istaknuo je Koren dodavši kako su premijera Plenkovića informirali i o tome da početak nastavka gradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog ovisi o žalbi za nadzor koja je u komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i trebala bi ovih dana okončati i radovi bi se trebali nastaviti.
– Na sastanku smo se dotakli i sektora obrazovanja, gradnju pet školskih dvorana i centra kompetencija što je oko 160 milijuna kuna investicija. Tražili smo podršku u dijelu sufinanciranja nabave opreme za dvorane te smo premijera i ministre informirali o nekoliko naših projekata koji su sastavni dio razvojnog sporazuma sjevera Hrvatske – naveo je župan. Isto tako, razgovora je bilo i o centru za palijativnu skrb koji Županija planira izgraditi u sklopu koprivničke.

Župan Darko Koren//FOTO:MATEA KONFIC

Gradonačelnik Jakšić kazao je kako u novom proračunskom razdoblju EU i iz prethodnog proračunskog razdoblja imamo dobru suradnju u provedbi aglomeracije te kako će nam drugi kolosijek pruge puno značiti jer, kako navodi, nosi prometnu renesansu na područje grada i puni nas optimizmom.
– Otvara se široka lepeza mogućnosti i šansi za Koprivnicu i županiju, puno toga je ispregovarano s EU komisijom i slobodno možemo reći da ulazimo u period desetljeća nikad većih investicija. Na nama je da tu šansu iskoristimo. Važna je tema brza cesta, postavili smo jasne rokove za Koprivnicu, a premijer je to prihvatio na prvu – pojasnio je Jakšić dodavši da Koprivnica konačno dobiva status ITU grada, zajedno s okolnim općinama te da nam se otvara prostor od nekoliko milijuna eura za razvoj grada i okolice.

Gradonačelnik Mišel Jakšić//FOTO:MATEA KONFIC 

U ime premijera Plenkovića prisutnima se obratila ministrica Tramišak.

– Županije na sjeveru potpisat će sporazum s Vladom u okviru 15 milijardi kuna i tu su prepoznati najveći strateški projekti na sjeveru. Posebno je prepoznata brza cesta koja nedostaje u ovom dijelu Hrvatske koja povezuje županije sa Zagrebom. U razvojnom sporazumu je pet prometnih pravaca, vrijednih devet milijardi kuna, zajedno sa željeznicom – naglasila je ministrica Tramišak dodavši kako je u Hrvatskoj više od 24 milijarde eura na raspolaganju u razvoju do 2026. godine što znači da imamo široke mogućnosti.
Ministrica se osvrnula i na konferenciju koja se održala u Štaglju kazavši kako je na njoj najveći fokus stavljen upravo na gospodarstvenike te najavila kako će se uskoro raspisivati i pozivi za gospodarstvenike za malo, srednje i veliko poduzetništvo.
– Koprivnica je svakako, kao središte Koprivničko-križevačke županije prepoznata kao nositelj gospodarskog razvoja i uskoro ćemo imati konkretne strateške projekte, a krećemo već sljedeće godine. Glavna tema današnjeg razgovora bila je brza cesta do Koprivnice duga 24,5 kilometra, vrijedna 600 milijuna kuna, a ministarstvo je dalo suglasnost da se nađe u razvojnom sporazumu i bit će prioritet u narednom razdoblju. Važno je napraviti cijelu mrežu brzih cesta – objasnila je Tramišak poručivši kako će sve sjeverne županije biti zadovoljne.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak//FOTO: MATEA KONFIC
Posjet premijera Plenkovića Koprivničko-križevačkoj županiji//FOTO:MATEA KONFIC
Posjet premijera Plenkovića Koprivničko-križevačkoj županiji//FOTO:MATEA KONFIC
Posjet premijera Plenkovića Koprivničko-križevačkoj županiji//FOTO:MATEA KONFIC
Posjet premijera Plenkovića Koprivničko-križevačkoj županiji//FOTO:MATEA KONFIC

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com