Mirno spavajte jer HDZ neće izgubiti izbore čak i ako dobije manje glasova od ljevice

Ovih sam dana slučajno doznao kako je suprug poznate i utjecajne HDZ-ove članice iz Koprivnice nedavno dobio posao u moćnoj tvrtki u državnom vlasništvu. Samorazumljivo, reći ćete smjerno, jer ima li išta normalnije na ovome svijetu od toga da svome pomognete svugdje gdje to možete. Pa i onda kad bi to, eventualno, moglo izgledati kao trgovanje utjecajem. Ili, po naški, zapošljavanje preko veze.


No, to je današnja Hrvatska, onakva kakvu smo je sami skrojili birajući da nas HDZ 24 godine vodi u bolju budućnost. Kad su se malo umorili od korupcije i nepotizma, uzeli su si zaslužen predah dvaput po četiri godine samo kako bi pokazali koliko je hrvatska građansko-liberalna ljevica nesposobna i posvađana. I danas jašemo i dalje u revijskom tonu, a sva recentna istraživanja pokazuju kako će Andrej Plenković vladati koliko god to bude htio.

Pa bili izbori u proljeće iduće godine, kako to mediji ovaj tjedan naglašavaju, odnosno koji mjesec ranije ili kasnije. Dragome je bogu svejedno jer će HDZ pobijediti kad god se oni održe. Jer birači, odnosno građani, na izborima biraju sebi slične. Pa im tako ne smeta ako se protiv nekog kandidata pokrenu ozbiljni kazneni postupci zbog kojih bivaju i uhićeni. Ili ih se dokazano javno optužuje da namještaju poslove ili radna mjesta sebi bliskima. Jer je to u ovoj državi posve normalno i samorazumljivo.
Upravo takav je sustav i društveni poredak stvorio HDZ u svoje 24 godine besprizorne vlasti. Zbrinuti sebe i svoga, pritom malo ukrasti i omastiti brk – sve je to dopušteno i poželjno. Jedino se valja čuvati da te baš ne otkriju oni rijetki zločesti mediji koje stranka još ne drži u šapama. A kad sve dođe do pravosuđa, to će se u većini slučajeva odviti po dobro uhodanoj špranci – otegni, razvuci i zakompliciraj dok ne padne u sveopći zaborav. A onda opet iznova. I iznova. Sve dok i posljednji idealist i donkihotovski sanjar izgubi svaku nadu da se tu nešto može popraviti. Pa spiči u Irsku. Jer se doista ne može. Kako, uostalom, popraviti samoga sebe? Tko će nas spasiti od nas samih?

Osim friškog zapošljavanja supruga HDZ-ove drmatorice, ovaj mi je tjedan za oko zapela i mučna priča iz Knina u kojem su drniškoj članici HDZ-a ‘naštimali’ da otvori ured javnog bilježnika u tom gradu. Bez obzira što je struka, odnosno komora, rekla da ona nije najbolja kandidatkinja i bez obzira što u Kninu već radi javnobilježnički ured na kojeg nitko nema nikakvih primjedaba. Stranka je, jednostavno, odlučila zbrinuti zaslužnu članicu koja se prije natječaja i prigodno ispisala iz HDZ-a da sve bude po pe-esu.
A sad vi meni recite: koliko je takvih priča i pričica diljem Hrvatske iznjedrio HDZ u svoje 24 godine vladavine? Koliko je ljudi zaposleno, umreženo, instalirano, pogurano u sve pore našeg poroznog društvenog tkiva? Mora i oceani, rekli bismo. I kad bismo sad – hipotetski i posve nerealno, ali za potrebe ove kolumne – zamislili da SDP s partnerima u proljeće iduće godine slučajno osvoji vlast i formira vladu, što bismo time dobili? Zapravo ništa.

Na stranu to što bi ta vlada, sudeći po kadrovskoj devastiranosti nekoć jake i utjecajne, a danas jadne oporbene stranke, vjerojatno bila jedna od najnesposobnijih i najnekompetentnijih dosad (svakako u rangu sa svim Plenkovićevim vladama). Veći je problem nešto drugo – to da je HDZ do danas toliko premrežio sve institucije, ustanove, civilne udruge, gospodarske asocijacije, privatne kompanije svojim ljudima da se formalnom smjenom vlasti suštinski baš ništa ne može i neće promijeniti. Ok, nova vlast može dovesti svoje ministre i državne tajnike, imenovati ravnatelje agencija i direktore tvrtki. I što će se onda dogoditi? Baš ništa.
HDZ, dakle, danas kontrolira cijeli javni život u zemlji. Šefovi u javnim službama i administraciji, ravnatelji i voditelji u zdravstvenom i školskom sustavu, čelnici ustanova u kulturi – mahom su to njihovi ljudi. HDZ vlada Hrvatskim nogometnim, rukometnim i košarkaškim savezom, reprezentacijama i najjačim klubovima, Hrvatskim crvenim križem, Hrvatskom gospodarskom, a bogme i obrtničkom komorom. Crkvom i paracrkvenim udrugama i organizacijama. Silne i iznimno moćne braniteljske udruge nisu ništa drugo doli vojno krilo HDZ-a spremno u svakom trenutku posegnuti za šatorima i plinskim bocama.


Dobar dio sindikata pod njihovom je izravnom ili neizravnom kontrolom. O državnoj televizijskoj kući, HRT-u, da se ne govori. Pa, tamo nema gotovo nikog na odgovornoj uredničko-administrativnoj funkciji a da nije blizak HDZ-u. A što s velikim tvrtkama koje formalno nisu u većinskom državnom vlasništvu? Uzmimo samo dvije poznate u kojima značajne i presudne vlasničke udjele imaju obvezni mirovinski fondovi. Na čelu Končara je HDZ-ov kadar Gordan Kolak (koji je htio na čelo Podravke), a na čelu Podravke je moćna HDZ-ova menadžerica Martina Dalić (koju mnogi u HDZ-u nisu htjeli na toj funkciji).
I zato, dragi moj čitatelju i još draža čitateljice, ne bojte se. HDZ neće izgubiti na izborima, ma kad se oni održali. A ako kojim slučajem – nemoguće je, znam, ali samo hipotetski i bezveze – i dobije manje glasova od lijevih, ni tad neće izgubiti. Mirno, dakle, spavajte i učlanite se ako još niste.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com