Mnogi proizvodi imaju oznaku ‘detoks’, no djeluju li zapravo?

Oznaku ‘detoks’ danas sve češće nalazimo na sve većem broju pakiranja čajeva, kave, napitaka s dodatkom voća i povrća, na biljnim mješavinama ili raznim mješavinama koje čine ‘prirodni’ sastojci. Detoksikacija organizma u zadnje je vrijeme vrlo popularna na društvenim mrežama, a potiču je uglavnom brendovi koji nude vlastite proizvode za ‘čišćenje organizma’ te slavne i utjecajne osobe.


Globalno se predviđa da će vrijednost tržišta napitaka za detoksikaciju, koja je u 2022. godini procijenjena na više od pet milijarda američkih dolara, prije 2030. porasti za dodatnih 50 posto, piše Hina.

Vrste detoksikacije

Proizvodi za detoksikaciju koji se nude u slobodnoj prodaji ili putem interneta najčešće su razni čajevi ili napitci koji se konzumiraju umjesto hrane. Ova metoda ponekad započinje postom ili se kombinira s postom tijekom cijelog programa. Oznaku ‘detoks’ danas sve češće nalazimo na sve većem broju pakiranja čajeva, kave, napitaka s dodatkom voća i povrća, na biljnim mješavinama ili raznim mješavinama koje čine ‘prirodni’ sastojci.

Na takvim proizvodima često piše da jačaju imunitet i pomažu da se iz organizma izbace toksini.


Je li detoksikacija djelotvorna?

Kratak odgovor je – NE. Recenzija objavljena 2022. godine pokazala je da detoksikacijske dijete nisu uspjele identificirati potencijalne puteve kojima se toksini uspijevaju eliminirati iz organizma niti specifične toksine koji su navodno uklonjeni iz organizma zahvaljujući određenom načinu prehrane ili konzumaciji nekih napitaka.

Stoga treba biti na oprezu i prije kupnje provjeriti proizvod, kao i oznaku na kojoj pišu sastojci.

Vezani članci

Najčitanije