Monika Leskovar i Martina Filjak sutra u koprivničkom Domoljubu

Sutra 8. prosinca u koprivničkom Domoljubu nastupaju jedna od najboljih hrvatskih violončelistica Monika Leskovar i klaviristica Martina Filjak, višestruko nagrađivane umjetnice sa značajnom međunarodnom karijerom i reputacijom.


Koncert organizira Glazbena mladež Koprivnica s početkom u 19 sati.

Monika Leskovar hrvatska je violončelistica rođena u Kreutztalu, u Njemačkoj 1981., dugi niz godina prisutna je na svjetskim koncertnim pozornicama, a u posljednje vrijeme i na čelističkom odsjeku prestižne berlinske Akademije Hanns Eisler kao cijenjeni pedagog.
Kod nje kritičari ističu neiscrpnu tonsku maštovitost, studioznu utemeljenost interpretacije i
kreativno improvizacijsko nadahnuće trenutkom. Monika Leskovar završila je poslijediplomski studij u berlinskoj klasi znamenitog pedagoga Davida Geringasa, te postala njegov asistent na berlinskoj glazbenoj akademiji ‘Hanns Eisler’. Tijekom osmogodišnjeg školovanja u Njemačkoj bpobijedila je na nekoliko uglednih svjetskih čelističkih natjecanja. Mnoštvu recitala i solističkih nastupa uz glasovite orkestre Monika je pridodala i niz koncerata na kojima se iskazala kao umjetnica dostojna suradnje s nekoliko najvećih glazbenika našega doba. Premda je najdraža priznanja i nagrade primila iz ruku danas već preminulih legendarnih guslača Yehudija Menuhina i Mstislava Rostropovica, Monika s radošću ističe da joj je najveće priznanje napuljsko violončelo ‘Vincenzo Postiglione’ iz 1884., godine, koje su joj priskrbili Grad Zagreb i Orkestar Zagrebačke filharmonije.

Martina Filjak pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču, kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu.
Rođena u glazbenoj obitelji, klavir je počela učiti svirati s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com