Naranče štite zdravlje i obnavljaju organizam

  • Bogate su vitaminima C i A, jačaju srce, smanjuju krvni tlak…

U narodu je poznata izreka kako je ‘sok od naranče ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronca’, stoga dan započnite čašom ovog ukusnog, ugodnog i zdravog voća, od kojega se može pripraviti bezbroj izvrsnih pića, ali i jela, posebice izvanrednih kolača.
Jer, naranče, ne samo što su hranjive i izvrstan ‘spremnik’ brojnih vitamina, one su ujedno i iznimno osvježavajuće i krijepe cijelo tijelo, upozoravaju desetljećima brojne provedene studije, ali i vodeći svjetski nutricionisti, piše i jedan od najuglednijih svjetskih portala o zdravlju Healthline, a prenosi HINA.
Naranče su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta.
Bogate su vitaminima C i A, potiču probavu, jačaju srce, smanjuju krvni tlak, pušačima vraća potrebni vitamin C kojega nikotin uništava, bogata je magnezijem, kalcijem i kalijem, poboljšava izgled kose i kože, sprječava alergije…
Iako je cijeđeni sok naranče iznimno zdrav, nju je ipak najbolje pojesti cijelu jer se cijeđenjem gubi dio voćnih vlakana koja su izvrsna za probavu. Uoči dolaska jeseni, hladnijega vremena, a s njime i brojnih prehlada, viroza, kašljucanja i šmrcanja, jedna je naranča dnevno dovoljna kako bismo ojačali imunitet i obranili se od virusa. Nadalje, redovita konzumacija može značajno smanjiti rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca.
Na kožu naranča djeluje protuupalno, tonizira je i na taj način joj vraća elastičnost te je čisti i njeguje.
Posebno dobar učinak ima na depresivno ponašanje, stanje kroničnog stresa, a time i na sve psihosomatske bolesti. Umiruje tjeskobu, kompulzivnost i nesanicu.
Kod probavnih problema esencijalno ulje slatke naranče koristi se putem masaža, kompresa ili kupki. U njezi kože koriste se aromakozmetički ili aromaterapeutski pripravci dok se za psihološko smirenje i smanjenje posljedica stresa koristi putem masaže, kupki i suhe inhalacije.


 

Vezani članci

Najčitanije