Nemčićeva ulica mogla bi postati pješačka zona

Proteklih godina mnogo se govorilo o mogućem proširenju pješačke zone u središtu Koprivnice. Ta se tema ponovno prirodno nametnula početkom obnove koprivničkih središnjih trgova.


Kako nam je rečeno iz Gradske uprave, razmatra se mogućnost proširenja pješačke zone u samom središtu, točnije na području oko gradskih trgova i parkova, a odluka o tome bit će donesena prilikom donošenja novih prostornih planova. Napominju da je cijela stvar u razmatranju i da još nisu donijeli konačan stav. Nisu nam željeli otkriti koje bi se točno ulice lišile motornih vozila. No, doznajemo, razmatra se zatvaranje Nemčićeve ulice, a Svilarska bi postala ulica usporenog prometa. 

Kao u svemu ostalome, javnost se i po ovom pitanju podijelila u dva tabora. Onaj koji zagovara proširenje zone za pješake, tvrdi da je takav potez neminovan želimo li nadvladati stare, po okoliš štetne navike dolaska motoriziranim prijevoznim sredstvom do svake trgovine ili kafića. Pritom ističu da su razvijene zemlje Europske unije, odnosno njihovi gradovi, odavno počeli s praksom širenja zona namijenjenih za pješake.

Druga skupina koja se protivi širenju pješačke zone u središtu Koprivnice iznosi svoje argumente koji također imaju svoju težinu. Među njima je, uvjetno rečeno, i arhitekt Antonio Grgić. On je stava da se takve odluke moraju pomno planirati jer riječ je o kompleksnoj urbanističkoj temi.

– Središte grada već je sada demografski devastiran dio Koprivnice, odnosno u njemu živi sve manje obitelji. Primjer je Svilarska ulica u kojoj se danas nalazi svega nekoliko kućanstava. Ako odlučimo zatvoriti taj dio Koprivnice za prometovanje motornim vozilima, može nam se dogoditi da će još više obitelji poželjeti iseliti iz prve zone, to jest da će središte grada postati nepraktično za obiteljski život – smatra Grgić koji je mišljenja da prostor okolo središnjih trgova i parka nije toliko opterećen prometom da bi trebalo posezati za tako drastičnim mjerama kao što je širenje pješačkih zona. Ipak, drži da o svemu treba izraditi stručnu analizu koja će dati konačan odgovor na pitanje, treba li i koliko širiti pješačku zonu.


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com