Nenad Vukašinović, noćna mora koprivničke i bjelovarske policije, osuđivan je više od 100 puta

Silne glavobolje već godinama koprivničko-križevačkoj i bjelovarsko-bilogorskoj policiji zadaje jedan čovjek. Zbog latentne opasnosti koju izaziva u prometu prozvan je ‘bilogorskim Mad Maxom’, a redovito ‘operira’ na relaciji Sveti Ivan Žabno – Kenđelovec – Rovišće – Tuk – Prgomelje, gdje i živi.
Dosad je osuđivan više od stotinu puta za prometne prekršaje, ali i nekoliko kaznenih djela prijetnji. U zatvoru je ukupno proveo oko pet godina, a i zadnji slučaj od prošlog tjedna, nema nikakve sumnje, stajat će ga višemjesečnog, ako ne i višegodišnjeg zatvora. On je Nenad Vukašinović (54) zvan Talijan i Specijalac, čovjek bez lijeve šake i s dva prsta na drugoj, desnoj. Šaku i prste izgubio je u dva navrata, tijekom berbe kukuruza, a svjedoci kažu da je oba puta bio mrtav pijan.


Viralni bijeg

Njegov bijeg policijskim presretačima u starom Opelu Combu prije par godina postao je već viralan hit na društvenim mrežama. No, daleko je to od zabave: čovjek je opasan za svoju okolinu, posebno agresivan kad popije. A to je gotovo svakodnevno, kažu njegovi susjedi iz Prgomelja, sela zapadno od Bjelovara.
Vukašinović je uhićen u petak, 6. siječnja, oko 20.30 sati. Bio je pijan i vozio je golf krapinskih registarskih oznaka. Zbog više prometnih prekršaja na području Svetog Ivana Žabna koprivničko-križevačka ga je policija pokušala zaustaviti, ali im je pobjegao. U međuvremenu su javili kolegama iz Bjelovara da ga love, pa su ga tamošnji policajci sačekali u Rovišću oko 20.15 sati.
“S ciljem zaustavljanja 54-godišnjeg vozača koji je prije toga počinio nekoliko prometnih prekršaja na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, policijski službenik koji je stajao uz zaustavljeno službeno policijsko vozilo s uključenim plavim rotacijskim svjetlom.
Pomoću pločice ‘Stop policija’ s vlastitim izvorom svjetlosti, vozaču je davao naredbu za zaustavljanje vozila. Vozač je usporio kretanje vozila, nakon čega je policijski službenik krenuo prema njemu, da bi potom vozač vozilom skrenuo ulijevo ubrzavajući prema policijskom službeniku.
Svjestan da poduzetom radnjom dovodi u opasnost život i tijelo službene osobe, a koju je policijski službenik izbjegao tako što je odskočio na nogostup, vozač je dalje upravljajući vozilom po nogostupu te prometnim trakom za vozila iz suprotnog smjera zaobišao zaustavljeno službeno vozilo.
Ubrzavajući je tako nastavio vožnju. Na taj način je spriječio policijskog službenika u obavljanju službene radnje njegovog zaustavljanja. Nakon toga je vozač nastavio dalje upravljati vozilom ne postupajući po znacima za zaustavljanje policijskih službenika bjelovarske i koprivničke Policijske uprave.
Oni su se policijskim vozilima s uključenim svjetlosnim i zvučnim znacima kontinuirano kretali iza njega sve do Žabjaka. U cilju pokušaja zaustavljanja vozila, policijski službenici su s tri policijska vozila usporavali kretanje vozila i to s prednje, bočne i stražnje strane, uslijed čega je vozač bio prisiljen zaustaviti vozilo. Prilikom vožnje je vozilom udario i oštetio dva policijska vozila. Time je silom spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje i doveo u opasnost život i tijelo službene osobe, čime je počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.
Nakon njegovog zaustavljanja oko 20.25 sati u Žabjaku, utvrđeno je da upravlja neregistriranim osobnim automobilom marke VW Golf na kojemu su bile nepripadajuće registarske pločice. Time je počinio i kazneno djelo krivotvorenja isprave. Utvrđeno je i da upravlja vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta radi prikupljenih negativnih prekršajnih bodova te za vrijeme izrečenih zaštitnih mjera zabrane upravljanja i još k tome pod utjecajem alkohola od 1,35 g/kg.
Budući da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, privremeno mu je oduzeto vozilo kojim je upravljao. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, Vukašinović je predan pritvorskom nadzorniku, otkrili su ovaj tjedan iz bjelovarsko-bilogorske policijske uprave.
Posljednji je put križevačka policija s njim imala posla u studenome 2021. godine kad je Nenad Vukašinović oko 8.30 sati izletio s ceste zbog bježanja policijskim presretačima.
“U Križevačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabn upravljao je neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom golf bjelovarske registarske oznake. Uslijed nepropisnog kretanja vozilom je sletio u desni putni jarak i prednjim djelom vozila udario u prometni znak. Vozač je lakše ozlijeđen, a odbio se podvrći ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu. Upravljao je osobnim automobilom za vrijeme kada mu je vozačka dozvola oduzeta i poništena radi nakupljenih više od 12 negativnih prekršajnih bodova.
Osim toga, upravljao je za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije te je tijekom upravljanja nepropisno koristio mobitel. Vozač kao novi vlasnik nije u roku od 15 dana od dana kupnje osobnog automobila istog registrirano na svoje ime. Kako je vozaču, u razdoblju od 1. kolovoza 2019. do 5. studenoga 2021. godine ovo sedmi prekršaj upravljanja motornim vozilima za vrijeme trajanja izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja, od istog je privremeno oduzet osobni automobil, a vozač je uhićen”, otkrili su tada iz koprivničke policije.
S obzirom da Nenad Vukašinović nema lijevu ruku, a na desnoj ima samo dva prsta, bilo je jasno što će se u oštrom zavoju dogoditi ako se tog časa koristi mobitelom. No, nacionalnu ‘slavu’ Vukašinović je zaradio nakon što je snimka njegova bijega policiji 9. prosinca 2020. godine završila u medijama te je vrlo brzo ostvarila brojne preglede. Mediji su nakon toga danima pratili kako se igra ‘skrivača’ s policijom. Na koncu je osuđen zbog tog događaja, a sud mu je nabrojao čak devet počinjenih prekršaja u prometu.
“Kriv je što je u 11.20 sati, u Tremi, Grubiševo, zatečen da upravlja teretnim automobilom marke opel combo, reg. oznake i broja ČK 327 HU, bijele boje, a nije postupio po zahtjevu policijskog službenika za zaustavljanje vozila izraženom pomoću svjetlosnih i zvučnih signala. Bez zaustavljanja je nastavio s vožnjom kroz mjesto Trema, Gornje Selo, prema Svetom Ivanu Žabnu te se uputio državnom cestom prema Bjelovaru, a dolaskom u Rovišće skrenuo u Ulicu S. Radića prema mjestima Žabjak, Tuk, Rajić, Breza te Prgomelje gdje je vozilom skrenuo na poljsko-zemljani put, a potom u šumu gdje je izgubljen iz vidokruga”, navodi se u presudi.
Bjelovarski prekršajni sudac kaznio ga je s 33.100 kuna. No, tih je dana otkriveno kako je ‘mad max’ policiji pobjegao i prije toga, 30. listopada prošle godine oko 15.30 sati u Svetom Ivanu Žabnu.
“Zatečen je da upravlja osobnim automobilom marke vw golf 2 bez registarske oznake, crvene boje, a nije postupio po zahtjevu policijskog službenika za zaustavljanje vozila izraženih pomoću svjetlosnih i zvučnih signala, već je bez zaustavljanja nastavio s vožnjom prema mjestu Novi Glog. Tamo je skrenuo na makadamski put, koji vodi prema mjestu Cirkvena te nadalje prema Brezinama, Bolču, kroz Rajić do Prgomelja gdje je vozilom skrenuo na poljsko-zemljani put, a potom u šumu gdje je izgubljen iz vidokruga”, navodi se u novoj presudi kojom ga je sudac još jednom kaznio s 33.100 kuna.

Nanizao prekršaje

Ovaj su mu put nabrojali devet prometnih prekršaja: bijeg policiji, nije bio vezan, vozio lijevo-desno po cesti, nije stao na znak stop, kod skretanja nije koristio pokazivače smjera, naglo je kočio, upravljao vozilom pod zabranom, vozio neregistrirano i neosigurano vozilo. Vukašinović se na sudu branio kako uopće nije pratio da li ga policija zaustavlja. Negirao je sve prometne prekršaje koji su mu stavljeni na teret, osim onog da je vozio u vrijeme dok mu je bila izrečena zabrana upravljanja.
“Živim od 800 kuna socijalne pomoći, a u svom vlasništvu imam ral zemlje. I to je to”, požalio se Nenad prekršajnom sucu.
Križevački prometni policajac koji ga je tog dana naganjao potvrdio je kako ga tada nisu mogli nigdje pronaći.
“No, zaustavio sam ga nakon nekoliko tjedana u mjestu Trema, vozio je isti automobil, i tom prilikom sam ga ispitao na okolnost ovog spomenutog događaja”, rekao je tada na sudu prometni policajac iz Križevaca.
Nakon bijega prošli petak i nasrtaja automobilom na prometnog policajca koji ga je pokušao zaustaviti, nema nikakve sumnje kako će Vukašinović, višestruki recidivist i prijestupnik, završiti u istražnom zatvoru. Ovog puta, s obzirom na ozbiljnost nedjela koja mu se stavljaju na teret, doista bi mogao na dulji rok zaglaviti iza rešetaka. Na radost susjeda, ali i svih sudionika u prometu na potezu Križevci – Sveti Ivan Žabno – Rovišće – Prgomelje – Bjelovar. Ruti kojom ‘bilogorski Mad Max’ svakodnevno krstari.


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com