Njegove ručno rađene pick-upove koristi gitarist Dua Lipe i Eminema i mnoge druge svjetske glazbene face

Aleksandar Vrhovec još jedan je u nizu Koprivničanaca kojeg u svijetu znaju možda i više nego kod kuće i to ponajprije zbog talenta i vrhunskog proizvoda bez kojeg bi električna gitara bila nezamisliva. Vrhovec izrađuje gitarske ‘pick-upove’, elektromagnete koji su neizostavni dio svake gitare i koje je nazvao Wizz pickups.
Iako se ovim poslom bavi već petnaestak godina, našu je pozornost ponovno stekao objavom da je set Wizz pickupa naručio i Jeff George, profesionalni gitarist koji trenutno radi s Dua Lipom, Rodom Stewartom, Avril Lavigne, Sebastianom Bachom i Eminemom. Vrhovec se ne libi povremeno pohvaliti klijentelom usko vezanom uz najpoznatije osobe iz show biznisa, no priznaje da često uopće ne zna kome točno prodaje svoje proizvode.


Inozemni klijenti

– Na svojoj internetskoj stranici primim narudžbu i uplatu, napravim posao i pošaljem proizvod kupcu. Da, posljednji kupac svira za Dua Lipu, Rod Stewarta, Avril Lavigne, Eminema i druge, ali takvih u svijetu ima mnogo, to su profesionalci kojima je to posao i nisu nužno poznati, ako i rade s poznatima. Trenutno radim i za Pabla koji je gitaristička senzacija na Instagramu i prate ga neki drugi poznatiji gitaristi – kaže Vrhovec.
Dodaje kako mu je uvijek bilo najvažnije da njegovi pickupovi sami sebe reklamiraju.
– To je uvijek bila ideja, da proizvod sam sebe prodaje i da ne moram trošiti novac i vrijeme na oglašavanje po društvenim mrežama i slično. Tako je najprirodnije, ali treba vremena. Danas je lako jer to radim već 15 godina, nekad mi je bilo svejedno jer sam imao drugi stalni posao, a ovo sam radio usput i bilo mi je dovoljno ako sam prodao jedan set mjesečno. Na YouTube-u ima hrpa videa o Wizz pick-upovima, a rijetko koji je moj – priznaje Vrhovec koji je uvijek zamišljao da mu za to treba veća produkcija od običnog pametnog telefona, no kada netko dođe k njemu, na primjer Kruno iz Majki, snime kratki video tek toliko da se vidi da netko svira njegove pickupove.
To nas je dovelo i do tržišnih pitanja, konkretnije, ima li više klijenata u Hrvatskoj ili u inozemstvu.
– Vani. U Hrvatskoj sam pokrio ljude koji su ozbiljni profesionalci, žive od toga i važno im je da imaju jedan takav proizvod. U svijetu ima mnogo više ljudi kojima to treba, tako da su mi većina klijenata stranci, lakše je prodati 30 setova pick-upova na tržištu od šest milijardi ljudi, nego dva seta kod nas – pojašnjava Vrhovec.
Osim toga, dio materijala nabavlja iz SAD-a i na to ne mora plaćati PDV kao i ako proizvod šalje izvan Hrvatske tako da je to dobitna kombinacija.
Dnevno može izraditi i do dva seta pickupova, a najčešće izrađuje jedan na dan jer je takav i omjer cijena i potražnje, a proizvod voli poslati unutar tjedan dana pa ako netko naruči u ponedjeljak, može biti siguran da će do petka sve biti spremno i isporučeno. To je, kaže, glazbenicima važno jer im oprema često treba u zadnji čas, a pogotovo ako imaju neki važan nastup ili angažman.
Wizz pickupovi pravi su domaći i kućni proizvod jer sve radi sam i kod kuće.
– Doma imam radionicu od pedeset kvadrata sa svime što mi je potrebno, čak i malim improviziranim studiom i svim svojim gitarama na raspolaganju – priča Vrhovec.
Gitara pak ima pedesetak, neke je napravio sam prije petnaestak godina, a druge je dobio jer je pickupove izrađivao za distributere odnosno dućane koji ponekad ne mogu prodati skupe gitare pa ih mijenjaju za setove od nekoliko pickupova.
– Njih mogu prodati, kupci izvana ne moraju naručivati i čekati, nego odu do dućana, a tamo im tehničari odmah sve instaliraju pa je to svima zanimljivo rješenje – zaključuje Vrhovec.

Izrada elektromagneta pedantan je posao / FOTO: Ivan Brkić

Talentirani glazbenik

Osim što se bavi izradom vrhunskim elektromagneta, Vrhovec je i vrstan glazbenik i gitarist s nepresušnim idejama za nove i drugačije projekte. Početkom godine objavio je solo album ‘Spellbound’ kojeg je snimio u formi jazz dua s klaviristom Arthurom Lenivenkom, a paralelno aktivno radi i na drugim projektima. Tako je krajem prošle godine s bendom Mycena izbacio četvrti album, a čeka ga još nedovršenog materijala.
– Imam još albuma i projekata koje želim završiti. S obzirom na to da radim od kuće, imam se vremena posvetiti tome, pogotovo miksu koji slušam na svim sistemima prije nego odlučim da je to to, a što obično traje mjesec i pol dana. Dosta toga se dogodi iz vježbanja gitare jer padnem u nekakvu životnu rutinu i ne sviram. Onda mi dođe da sjednem, vježbam, proučavam na primjer jazz, onda improviziram i to završi kao album – iskreno će Vrhovec.
Osim Mycene, trenutno s bendom Acid Hags završava treći album, a s Grinded Grin je album već snimljen te na dvije pjesme gostuje i Nina Kraljić.
U svakom slučaju, Aleksandrov su talent, pozitivan duh i nepokolebljiva radna etika dokaz da čovjek koji voli svoj posao, zaista u životu nije radio ni trenutka.


Ručno rađeni Wizz pick-upovi / FOTO: Privatna arhiva
Jedna od pedesetak Aleksandrovih gitara / FOTO: Privatna arhiva

Vezani članci

Najčitanije