Noćas pomičemo sat na ljetno računanje vremena

Iako je u EU bilo govora o tome da će se ljetno i zimsko računanje vremena ukinuti još 2021. godine, do toga ipak nije došlo zbog nesuglasica među zemljama članicama.
Ovog proljeća na ljetno računanje vremena prelazimo u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka, kada će se satovi pomaknuti s dva na tri sata ujutro. Dani će se produljiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti, pa ćemo ipak na jedno oko zažmiriti na jedan sat manje sna jer će ova nedjelja imati samo 23 sata.


Prelaskom na ljetno računanje vremena ne prestaje obaveza vožnje s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima na autima. Ta zakonska obveza mora se poštivati do 31. ožujka, osim za vozače motocikala i mopeda koji svjetla moraju imati cijele godine. Isto tako, obveza korištenja zimske opreme na dionicama na kojima je to neophodno na snazi je do 15. travnja.

Promjenom sata i potrošnja struje će se drugačije obračunavati pa će se tako električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavati prema višoj tarifi, a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi, naglasili su iz HEP-a.

Vezani članci

Najčitanije