Novi zakon o zgradama: Kazne od pet tisuća eura i za suvlasnike i za majstore koji postave klima uređaj na vanjski zid zgrade ili zatvore balkon i loggiu

U pripremi je novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji bi uskoro mogao biti izglasan po hitnom postupku, a donosi novitete za suvlasnike u višestambenim zgradama, koji se mnogima neće svidjeti. Zgrade se održavati moraju, to je javni interes i takve investicije više neće moći sabotirati pojedini suvlasnici, prenosi Lider.


Jedna od prvih promjena novog zakona jest da će zgrade odnosno zajednice suvlasnika uskoro dobiti pravnu sposobnost i svoj OIB, čime će se pojednostavniti brojna imovinsko-pravna pitanja poput sudskih sporova i dizanja kredita. Svaki ulaz može imati svoju vlastitu zajednicu ili se pak zajednica može registrirati na jednoj zemljišno-knjižnoj čestici, ovisno kako se suvlasnici na jednoj nekretnini dogovore. Primjerice, zgrade koje se oslanjaju jedne na drugu, a koje su kroz prostorne planove definirane kao jedna nekretnina, mogu imati više zajednica suvlasnika ili samo jednu.

Obavezni planovi održavanja

Cilj novog zakona je da se višestambene zgrade prije svega održavaju i da se u zgradama odluke donose efikasnije. Sad se odluke o obnovi zgrada donose otežano, nerijetko dogovora među suvlasnicima ni nema, a događa se i da nekoliko suvlasnika sabotira sve promjene i investicije, pogotovo one prijeko potrebne i sada se to mijenja, tumače u resornom Ministarstvu. Pitanja obnove zgrada sada će se moći odlučiti samo većinom glasova, bez potrebe natpolovične većine ili kvalificirane većina od 80 posto.
Upravitelji će točno znati i kako moraju raditi godišnje i višegodišnje planove održavanja zgrada, svake se godine mora obići zgrada i pregledati, utvrditi što je nedostaje i što se mora zamijeniti.
Jasnije se propisuju obveze upravitelja, ali i suvlasnika. Ne mogu se radovi i redovno održavanje ne provoditi jer neki suvlasnik ne želi potpisati suglasnost. Također se uvodi instrument prinudnih upravitelja, ali i prinudnog predstavnika za zgrade u kojima se suvlasnici oko ničega ne mogu dogovoriti.

Minimalna pričuva ostaje


Zakon propisuje minimalnu pričuvu, a taj će iznos ostati na istoj razini i u novom prijedlogu zakona, ali samo za posebne i ugrožene skupine građana. Pričuva će ubuduće ovisiti o stanju zgrade i određivat će se godišnjim i višegodišnjim planom održavanja. Te planove će imati obvezu predlagati upravitelji, zajednice suvlasnika će ih morati odobravati, a iz tih planova će proizlaziti visina pričuve.
– Cilj je pokrenuti održavanje što će nesumljivo dati zamašnjak cijelom građevinskom sektoru, ističe naš izvor u Ministarstvu.

Zakon će propisivati kazne i ono što u višestambenim zgradama više neće biti dopušteno. Tako više ne smije biti nikakvih intervencija na nosivim zidovima, ne samo od strane suvlasnika, nego i kod radova koje provode razne infrastrukturne tvrtke kad se ugrađuju plin, struja ili telekomunikacijske mreže. Neće više biti dozvoljeno stavljati klima uređaje na prozore i vanjske zidove, pogotovo na nove zgrade koje budu dobile uporabne dozvole nakon donošenja zakona.

– Zabranit ćemo u potpunosti preinake na pročeljima zgrada okrenutima prema vanjskoj strani, nema zatvaranja loggia, balkona i slično. Zabranjujemo proreze na zidovima zgrada koje su starije od 1965. godine i predlažemo zakonom stvarno visoke kazne od pet tisuća eura ne samo za suvlasnike, nego i za majstore i tvrtke koje za suvlasnike budu provodile takve radove, rekao je Liderov izvor koji smatra kako smisao tih kazni nisu kazne po sebi, već odvraćanje od takvih poteza i prevencija.

 

Vezani članci

Najčitanije