Osnovna škola Đurđevac uskoro ugrađuje dizalice topline i postaje u potpunosti energetski neovisna

Osnovna škola Đurđevac će se već od slijedeće školske godine grijat pomoću dizalice topline. Nakon provedenog postupka javne nabave izabran je najpovoljniji izvođač radova te će se idući tjedan potpisati ugovor o ugradnji dizalice topline u našoj školi.


Ugradnjom dizalice topline postignut će se energetska neovisnost, a riječ je o sustavu koji je namijenjen grijanju, hlađenju prostora i pripremi tople vode. Za svoj rad koriste raspoložive, besplatne, obnovljive izvore energije i izvrsno su ulaganje koje se ubrzo isplati. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 140.000 eura, a Grad Đurđevac planira projekt prijaviti na raspisane natječaje.

Isto tako, Grad Đurđevac je prethodno energetski obnovio školu, ugrađena je nova stolarija, zamijenjeno krovište, postavljena je termo fasada, a nedavno je izgrađena i solarna elektrana na dvorani škole, tako da je ovo samo nastavak provođenja tzv. zelenih projekata.

– Ovaj projekt potvrđuje orijentiranost Grad Đurđevca prema obnovljivim izvorima energije, povećanju energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša. Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost naših ustanova i tvrtki o vanjskim sustavima kao i cijenama energenata koje neprekidno rastu, a na što ne možemo utjecati – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao da je energetska neovisnost cilj je koji je zacrtan i u gradskoj strategiji.

Očekuje se da će radovi krenuti nakon što završi sezona grijanja, a dizalica topline će biti smještena u postojeću kotlovnicu škole.


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com