Otkrili smo zašto Braća Pivac i Nenad Bakić kupuju dionice Podravke

Podravka je, nema nikakve sumnje, bila zvijezda tjedna na dioničkom tržištu na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost dionice kontinuirano raste već mjesecima, a prava se eksplozija dogodila nakon što je probila psihološku granicu od 100 eura.


Tako je u utorak, na početku trgovinskog dana, cijena Podravkine dionice u jednom trenutku skočila za čak 18 posto u odnosu na dan ranije. Tog je dana, naime, oko 10.30 ujutro cijena Podravkine dionice narasla na 127 eura, što je bilo nevjerojatnih 19 eura više nego dan ranije, u ponedjeljak!

Činilo se kako ulazi neki ozbiljan igrač, ali tada još nije bilo poznato njegovo ime. No, ako je netko spreman kupovati Podravkinu dionicu po najvišim cijenama ikad, znači da iza svega postoji neka vrlo važna informacija. Zato se s nestrpljenjem očekivala i reakcija same Podravke na tako strelovit rast vrijednosti dionice.

I nije ju trebalo dugo čekati: nakon što je Zagrebačka burza dionicu stavila u segment promatranja i poslala kompaniji zahtjev da se očituje o svemu, stigla je i reakcija iz Koprivnice.

– Nastavno na upit Zagrebačke burze od 20. lipnja o postojanju novih okolnosti ili činjenica, a s obzirom da je dana 20. lipnja godine došlo do rasta cijene dionica Podravke, što je uzrokovalo pokretanje dražbe uravnoteženja, očitujemo se kako slijedi: ‘Društvu nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu dionica uvrštenih na uređeno tržište, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi – rekli su iz Podravke.


Trezorske dionice

Drugim riječima, Podravka je odgovorila kako se ne događa baš ništa neobično. Odnosno, da dionica, bože moj, raste jer ima zainteresiranih za njezinu kupnju. No, ipak se tog dana, u utorak, dogodilo i nešto unutarkompanijski neobično: sama Podravka je tada odlučila za svoj trezor kupiti čak 870 vlastitih dionica, i to po povijesno najvišim cijenama.

– Podravka obavještava da je dana 20. lipnja stekla 870 vlastitih dionica, a dana 21. lipnja stekla je još 100 vlastitih dionica. Nakon navedenog stjecanja vlastitih dionica, stanje trezorskog računa društva iznosi 110.834 vlastite dionice, odnosno 1,56 posto temeljnog kapitala – priopćili su u srijedu iz koprivničke kompanije.

Kako bi vam bilo kristalno jasno što se to u utorak zapravo događalo s dionicom Podravke, evo jednostavne računice: ukupna tržišna vrijednost cijele kompanije u samo sat vremena, kad je dionica skočila na 127 eura, u hipu je povećana za 135 milijuna eura, odnosno za više od milijardu kuna!

A onda smo ipak doznali tko je odjednom počeo na tim razinama kupovati veće pakete Podravkinih dionica.


– Podijelio sam s vama nekoliko puta, zadnji put prije tjedan dana, stanje jednog potportfelja, jedine dionice koje sam kupovao ili prodavao na burzi zadnjih godinu dana. Ovaj portfelj ima pomalo nepristojan prinos od 65 posto u prosječno šest mjeseci držanja. Nisam baš ništa radio s njime otkad sam dionice kupio ili prodao. Smatram da dionicama ne treba ‘trgovati’, nego ih držati i načelno kupovati portfelj s kojim možeš živjeti i da se prekine svo trgovanje na burzi na nekoliko godina.

Sada sam dodao ovom portfelju Podravku, znam da je cijena već jako narasla, želim ju već duže kupiti, ali naprosto sam pregažen drugim stvarima, pa se nisam fokusirao. Smatram da je ova dionica sada svejedno vrlo jeftina s EV/EBITDA ispod 8. Prosječna cijena ulaska mi je danas 107,95 eura, što ćeš.

Jednako tako, iako načelno, kao što rekoh, dionice ne treba prodavati, vjerujem da ću danas prodati značajan udjel u Tesli, a možda i u Meta. Da li vas zanima da ponovim argumente zašto sam kupovao ove dionice i zašto sad kupujem Podravku i prodat ću Teslu? Ako vas zanima, lajkajte i komentirajte – otkrio je investitor u ponedjeljak na svojem LinkedIn profilu.

A taj investitor je – Nenad Bakić. Dakle, jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih ulagača na domaćem tržištu kapitala i donedavno najveći dioničar varaždinskog Varteksa iz kojeg je ovih dana potpuno izašao. Nenad Bakić ne piše koliko misli da dionica Podravke vrijedi, ali očito je uvjeren kako vrijedi mnogo više od 100 eura.

O čemu zapravo Nenad Bakić priča kad govori o omjeru EV i EBITDA? Riječ je o popularnom indikatoru kojim svjetski investitori i konzultanti redovno mjere vrijednost neke tvrtke prilikom preuzimanja, pa onda to uspoređuju sa sličnim kompanijama iz branše, ali i cijelim sektorom. Vrijednost tvrtke zapravo je brojka koja označava tržišnu vrijednost cjelokupnog poslovanja kompanije. Pojednostavljeno, to je iznos koji bi neki potencijalni preuzimatelj morao izdvojiti kad bi preuzimao cijelu tvrtku. EV, dakle, ugrubo predstavlja tržišnu vrijednost ukupne poslovne imovine tvrtke.

Vrijedi dvostruko

A u vrijednost kompanije (EV) ulaze tržišna kapitalizacija, manjinski interesi, vrijednost neto duga. Operativna dobit kompanije označava se pak pojmom EBITDA (dobit prije poreza, amortizacije i kamata). Kad se EV podijeli s EBITDA, dobije se multiplikator usporediv sa sličnim kompanijama iz branše na sličnim tržištima (važni su i vanjski uvjeti poslovanja). Ako je, primjerice, omjer EV/EBITDA 10, to znači kako na svaki euro operativne dobiti dolazi 10 eura vrijednosti kompanije.

U Podravkinu slučaju ne treba smetnuti s uma kako je riječ o prehrambeno-farmaceutskoj kompaniji koja se pokazala izuzetno otpornom na dvije velike krize – pandemijsku i inflacijsku. Riječ je o sektorima u koje su počeli ulagati i novi investitori jer su hrana i farmacija pokazale stratešku snagu i stabilnost za nacionalne i globalnu ekonomiju. Podravka je pak specifična po tome što je posljednjih godina značajno digla profitabilnost i marže te još značajnije smanjila ukupnu zaduženost.

Ne treba pritom zaboraviti i kako je Hrvatska ove godine uvela euro te ušla u Schengen, odnosno kako se i njezina ekonomija još više uklopila u zajedničko europsko tržište te postala mnogo sigurnija i predvidivija za velike investitore.

– Podravkina je dionica već duže podcijenjena, mi to jako dobro znamo, a sad se taj njezin potencijal jednostavno otvorio. Sve se zgodno poklopilo i tvrtka je opet u snažnom fokusu investitora. A kako i ne bi bila kad se pogleda što se događa u našem okruženju i po kojim se cijenama posljednjih godina preuzimaju kompanije iz prehrambenog sektora – priča naš sugovornik iz poznate domaće investicijske tvrtke.

On otkriva kako je prosječni EV/EBITDA multiplikator proteklih godina u Podravkinu slučaju oko 8 ili ispod te brojke, a prosječni multiplikator cijelog prehrambenog sektora istodobno je iznosio 15,5 puta. Ledo je, primjerice, prodan američkom Nomad foodsu po multiplikatoru od 10 EV/EBITDA, dok su se istodobno srodne kompanije sa sličnim proizvodnim portfeljem u Europi i svijetu prodavale po multiplikatoru od 15x.

I jedna od analiza svjetski poznate kompanije PwC koju smo imali prilike proučiti pokazala je kako su se proteklih godina kompanije iz prehrambenog sektora u Europi i svijetu preuzimale po EV/EBITDA multiplikatoru od 13 do čak 16 puta. Vrlo rijetko je taj omjer bio manji od 10.

Upravo to je i razlog da je Mesna industrija braća Pivac, primjerice, Podravkine dionice kupovala i dok su bile 600 kuna, a da ih Nenad Bakić ovaj tjedan kupuje i po cijeni od 110 eura. Jer ako se na stol stave baš sve brojke i analize, moguće je da je Podravkina dionica i dalje prilično podcijenjena i da ima potencijal rasta.

No, teško je ovog trena govoriti o tome koliko bi zapravo vrijedila cijela grupa Podravka prilikom nekog preuzimanja, odnosno promjene vlasnika. Ako je suditi po mišljenjima naših ovotjednih sugovornika, vrijedi svakako osjetno više od 100 eura po dionici. Neki su se spremni kladiti i da vrijedi duplo više od toga.

Ovog trena, pri cijeni dionice od otprilike 115 eura, cijela Podravka tržišno vrijedi oko 819 milijuna eura, odnosno više od 6 milijardi kuna. Pri omjeru EV/EBITDA od 15 puta, za koliko su prodavane tvrtke iz branše (danas je 8 puta) Podravka bi, uz taj pretpostavljeni multiplikator, u preuzimanju vrijedila nevjerojatnih milijardu i pol eura, odnosno osjetno više od 10 milijardi kuna.

No, to su samo brojke na papiru i ovaj tekst nikako nemojte shvatiti kao poziv na kupnju Podravkinih dionica. Svako ulaganje u dionice predstavlja određeni rizik.

Vezani članci

Najčitanije