Po maloljetnika roditelji dolazili na policiju

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke protekli vikend zatekli su maloljetnika mlađeg od 16 godina u noćnom izlasku.
Kako nam je rečeno, takvi izlasci u suprotnosti su s Obiteljskim zakonom koji spomenutoj populaciji, nakon 23 sata, zabranjuje boravak na javnim mjestima bez odgovarajuće pratnje.
– Tijekom 2016. zatečeno je 85, a 2017. godine 48 maloljetnika mlađih od 16 godina u noćnom izlasku – rekla je Dijana Žagar, policijska službenica za odnose s javnošću PU koprivničko-križevačke.
Istaknula je da se maloljetnike koje policajci zateknu u noćnom izlasku bez odgovarajuće pratnje, dovodi u policijsku postaju gdje se s njima obavi razgovor.
– Nakon razgovora obavještavamo roditelje kako bi mogli doći po svoje dijete – objašnjava Žagar postupak policije pri zatjecanju maloljetnika na javnom mjestu nakon 23 sata.
Kako nam je rečeno, prije nego maloljetnik bude vraćen roditeljima i s njima se također obavlja razgovor tijekom kojeg ih se upozori da svako buduće propuštanje roditeljske skrbi može dovesti do kaznene odgovornosti zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti.
Žagar kaže da zatjecanje maloljetnika iza 23 sata na javnom mjestu može imati dugoročne posljedice za roditelje, ali i dijete.
– Jer, svako izvješće koje policija sastavi u ovakvim slučajevima, dostavlja se nadležnom Centru za socijalnu skrb kako bi njegovi djelatnici poduzeli odgovarajuće mjere i radnje prema obitelji iz koje potječe dijete ili maloljetnik – objasnila je Žagar.


Vezani članci

Najčitanije