‘Podravina je zbog brze ceste doživjela još jedno od bezbrojnih poniženja, ali nema nikakve nade da bi lokalni HDZ i župan to pokušali promijeniti’

Odavno nije vijest da središnja vlast ponižava Podravce. Otkad je ustrojen današnji model lokalne samouprave, a bilo je to prije gotovo tri desetljeća, Koprivničko-križevačka županija je, budimo iskreni, u političkom smislu drugo ime za nesreću. HDZ-ove garniture kao da su se natjecala koja je u većoj mjeri pokazati političko neraspoloženje pa i otvoreni prezir prema Podravini, dijelom i Prigorju.

Eskaliralo je to u razdoblju premijera Sanadera, a zadnji čavao u tom političkom lijesu, kako se to bjelodano pokazuje, zabio je Plenkovićev kabinet. Čak je i premijerka Kosor, iako nije bila toliko politički bezobzirna, Koprivnici skupo naplatila kompleks bivše vojarne, kakve su drugi gradovi dobivali darovnicama. Tužno je, s druge strane, da ni razdoblje SDP-ova boravka u Banskim dvorima, doduše puno kraće, nije rezultiralo konkretnijim investicijskim rezultatima. Oni se nešto obećavali, ali su u pravilu bili nesposobni da to provedu u djelo.

Postojalo je samo jedno kraće razdoblje kad je glas iz Podravine, možda je bolji izraz vapaj, nešto značio, konkretno kad smo imali potpredsjednike Vlade i Sabora, kao i koprivničkog gradonačelnika kao najglasnijeg saborskog zastupnika, ali to je neslavno završilo međusobnim sukobljavanjima, u čemu su ponajviše stradali razvojni projekti. Jedini je rezultat svega toga bila kraća dionica brze ceste. No, način na koji je ona izborena poučan je za današnje prilike, u kojima dominiraju mlaki, gotovo bezvoljni i svojim probicima okrenuti lokalni dužnosnici okupljeni oko vladajuće stranke, i nadalje čvrsto zasnovane na korupciji i klijentelizmu. Naime, tada je Joža Friščić otišao kod Sanadera i izravno zaprijetio raskidom koalicije ako se bageri ne pojave na gradilištu brze ceste, koju je premijer nešto ranije pompozno najavio, čemu su neki od nas i osobno svjedočili.

Podravci su ovih dana prebacivanjem svih radova na bjelovarski krak podravsko-bilogorskog ipsilona opet dobili vruću pljusku. Mjesecima smo prije toga slušali najrazličitije priče o razlozima odgode projekta, iako je bio pripremljen prije bjelovarske dionice. Govorili su o drastičnom poskupljenju građevnog materijala, nedostatku radne snage i tko zna čemu. Sada je, kažu, i to riješeno, a dionica od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, koja je četiri-pet kilometara kraća od bjelovarske, opet stoji.

Razlozi tome mogu biti isključivo politički. Bjelovarčanin je, ima li nekoga kome to nije poznato, predsjednik Sabora Jandroković, župan je odnedavno opet HDZ-ovac, a glas u Saboru o kojem ovisi vladajuća većina pripada bjelovarskom gradonačelniku Hrebaku. Čini se da Jandroković, zvani Njonjo, u borbi za lokalne interese baš i nije – njonjo. Treba li, dakle, nekome crtati što to znači?!

S druge strane, iz Koprivničko-križevačke županije nema doslovno nikoga iole važnijeg i utjecajnijeg u ministarstvima i Saboru, čak ni u javnim poduzećima koja su upletena u tu priču, po čemu smo često spominjani hrvatski politički fenomen. Jedini je izuzetak Branko Hrg, naknadno imenovan po koalicijskoj liniji, inače državni tajnik u Ministarstvu obrane. Interesantno je da je bivši križevački gradonačelnik, makar ga tijekom te karijere ne pamtimo kao pretjeranog ljubitelja Koprivnice i Podravine, jedini u javnosti protestirao zbog novog obmanjivanja biračkog tijela naše županije.

Sve u svemu, situacija oko brze ceste nije nimalo bajna i s razlogom smo još frustriraniji i depresivniji nego inače. Štoviše, dugogodišnje promidžbene najave nastavka gradnje do Koprivnice i mađarske granice sada se doimaju kao znanstvena fantastika. Zato je temeljno pitanje što lokalni dužnosnici vladajuće stranke mogu učiniti? Možda će vas iznenaditi, ali nešto doista mogu. Drugi je problem što im to iz raznih razloga, pogotovo netalasujeće vlastite karijere, ni ne pada na pamet.

Upozorili smo kako je Friščić pred ondašnjeg premijera došao s jasnom političkom prijetnjom: ili – ili. Djelomični je rezultat ipak postignut. Sada bi svatko razuman mogao očekivati da će to zbog temeljnih moralnih razloga učiniti podravski saborski zastupnik Darko Sobota, kao i cjelokupno županijsko i koprivničko vodstvo HDZ-a, jer vladajuća većina ovisi o svakom glasu. Kako je Sobota u svojoj cjelokupnoj karijeri politički fikus, kojemu je doseg osluškivanje što oni u zagrebačkoj središnjici očekuju od njega, zacijelo je krajnje vrijeme da pokaže kako i on ima svoj politički integritet, čak i kičmu. Štoviše, da je spreman staviti nešto i na kocku zbog vitalnih interesa svog biračkog tijela. Koliko je to realno? Rado bi se ovoga puta varamo, ali nimalo. Sobota se ne bi ni usudio izaći pred Plenkovića. Ne bi prošao ni rampu kod šefa saborskog kluba Bačića. Možda bi mu zbog neposluha bio onemogućeno i otvaranje izložbi vina. A s tim se nije za igrati. Felak, Ljubić i ostala koprivnička HDZ-ovska ekipa ne bi, pak, koraknula dalje od političkog tajnika Katičića. Lider se trenutno bavi puno važnijim stvarima. I njima je trenutno jako dobro. Zato je sve to beznadno.

Mogao bi, međutim nešto učiniti i župan Koren, ali krajnji rezultat bi jednako mršav. Podravsko-prigorski župan voli često u javnosti plakati što u Hrvatskim cestama ne slučaju njegove vapaje. Zbog cestara mu se povećao i telefonski račun. Čini jadan sve, a oni ga uopće ne zarezuju.

Istine radi, Koren ipak ne čini sve i fingira da ne razumije kako u Hrvatskim cestama uopće ne odlučuju o redoslijedu radova. Nije spreman na bilo koji način dovesti u pitanje koaliciju u kojoj mu je glavni oslonac upravo HDZ. Oni ga ne diraju, s Ljubićem mu je lijepo obilaziti županijske manifestacije, dok se sa SDP-om i ostalim oporbenjacima još odavno žestoko posvađao. Na vlasti mu je previše dobro da bi sada išta riskirao. Nije mu brza cesta ipak vrijedna velikih političkih lomova. Ima još dosta do kraja mandata.

Možda smo dosadni zbog ponavljanja jednog te istog pitanja, ali može li itko razuman, moralan i politički pismen nakon svih poniženja i totalne ignorancije dati glas vladajućima?!

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com