Double penetration

Prije tek nešto više od dva mjeseca, predsjednik DP-a Ivan Penava u svojim je javnim istupima ponavljao kako se sigurno neće dogovoriti s HDZ-om jer su mu od Plenkovića bliži čak i neki ljevičari koji na svoj način ‘osjećaju’ Hrvatsku, e samo da bi dva mjeseca kasnije s tim istim Plenkovićom dogovorio parlamentarnu većinu i ušao u koaliciju s 12 potpisa.


‘Politika je kurva’, često se može čuti na ovom našem prokletom brdovitom području koje neki još zovu i Balkan.
Takva se konstatacija u jeku najnovijih zbivanja na našoj političkoj sceni čini sasvim opravdanom, pogotovo zato jer novo političko kolo vodi Domovinski pokret, ili skraćeno – DP.

Svekoliko pučanstvo, htjeli mi to priznati ili se pak radije pravili blesavi, kraticu DP poznaje iz jednog drugog, prije svega pornografskog konteksta. Neću u ovim redovima onima koji su blagoslovljeni neznanjem objašnjavati što spomenuta kratica znači jer bi svakome najbolje bilo da taj podatak ‘izgugla’ sam za sebe (samo pripazite da to baš ne činite na radnom mjestu i da otvorite takozvani ‘incognito tab’ na svom internetskom pregledniku), kao što neću niti bilo kome govoriti za koga su na ovim izborima trebali glasati. Demokratsko pravo podrazumijeva upravo to da svatko može birati onoga tko to želi na temelju vlastitih uvjerenja koja onda u većoj ili manjoj mjeri koincidiraju s ponuđenim programima i ideologijama ponuđenih političkih stranaka, no već spomenuta činjenica da je ‘politika kurva’ i u kontekstu demokratskog prava ostaje točnom, a posebno u slučaju u DP-a.

Vulgarnosti se ne trebamo plašiti niti bi od njih trebalo zazirati. Na kraju, ‘vulgaran’ se prije svega odnosi na nešto što pripada velikoj masi ljudi, na pučko, narodno

Prije tek nešto više od dva mjeseca, predsjednik DP-a Ivan Penava u svojim je javnim istupima ponavljao kako se sigurno neće dogovoriti s HDZ-om jer su mu od Plenkovića bliži čak i neki ljevičari koji na svoj način ‘osjećaju’ Hrvatsku, e samo da bi dva mjeseca kasnije s tim istim Plenkovićom dogovorio parlamentarnu većinu i ušao u koaliciju s 12 potpisa. ‘Kurva’, ta vulgarna, pejorativna riječ koja u hrvatskom jeziku označava ‘nevjernu ženu’ ili pak ‘ženu koja s muškarcima stupa u veze zbog novca’ ili jednostavno ‘prostitutku’, označava još i ‘osobu bez karaktera, onu koja je sklona varanju i lažima, podvali’. Zato i postoje razni frazemi poput ‘kurva ima riječi i oči’ odnosno zna biti uvjerljiva, služiti se riječima, pokazivati lijepo lice, obmanjivati svim sredstvima (sjetimo se samo Judite i Holoferna, prve ‘plemenite’ kurve hrvatske književnosti iz prvog epa ispjevanog na hrvatskom jeziku iz pera Marka Marulića i njezinog ne tako plemetinog klijenta); ‘lopov u kletvu kurva u plač’, a što znači da se lopov pravda riječima, a nevjerna žena plačem ili pak ‘šutjeti kao kurva’ ili ne izjašnjavati se i ne braniti koga kad je to potrebno.

Vulgarnosti se ne trebamo plašiti niti bi od njih trebalo zazirati. Na kraju, ‘vulgaran’ se prije svega odnosi na nešto što pripada velikoj masi ljudi, na pučko, narodno, a tek onda nekoga kome nedostaje ukusa i finoće, grubog, neodgojenog, nepristojnog ili prostačkog.
Politika u Hrvatskoj, jasno je posljednjih dana, upravo je takva. Prvo zato jer je demokratska pa pripada svima i na nju svi imaju pravo, ali je istovremeno i iz istog razloga i vulgarna, a onda i zato i jer je dogovor HDZ-a i Domovinskog Pokreta, neovisno o njihovim programima, ideologijama ili naginjanju na ovu ili onu stranu političke klackalice, također upravo takav – ‘kurvinski’ i ‘vulgaran’.


DP je tako svima priredio jedan pravi DP jer je s jedne strane pogazio vlastitu riječ i prevario vlastite birače, a s druge se pobrinuo da stranka koja je službeno proglašena zločinačkom organizacijom i dalje ostane na vlasti i da se kao predvodnica korupcije bori protiv korupcije.

Nebitno je, dakle, li je netko za ‘ove’ ili ‘one’, desno, lijevo ili centralno, krsti li se prvo na ovu ili onu stranu ovom ili onom rukom, slaže li se s ovom ili onom ideologijom ili ovim ili onim stavkama nekog političkog programa. Važno je samo da je demokracija beskorisna, ako se ne može vjerovati onima koje se iz bilo kojih pobuda biralo i postaje ništavna jer ‘imati pravo birati’ nije isto kao i ‘imati ono što se biralo’, a što na kraju nema nitko tko je zaokružio bilo koju od političkih opcija na minulim izborima.
Ostaje nam jedino birati sviđa li nam se u našem ‘incognito tabu’ na internetskim preglednicima DP ili nešto drugo, to ostaje jedina prava demokracija u ovoj zemlji i svako može biti siguran da će dobiti upravo ono što je i tražio.

Vezani članci

Najčitanije