PODRAVSKI ROMI: Bagerima su nam bez znanja sravnili naselje u kojem smo živjeli

Romsko naselje Autoput koji se nalazi u općini Drnje više ne postoji. Još uvijek nepoznati počinitelj, jedino prebivalište tamošnjih Roma ovog je vikenda sravnio teškim strojevima sa zemljom. Cijeli slučaj stanovnici naselja danas su u prijepodnevnim satima prijavili policiji.


FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Kako nam je rekao predsjednik romske Udruge Korak po Korak Franjo Horvat, Autoput je mjesto na kojem su se Romi skrasili prije više od 150 godina, a sada je iskorištena nedavna elementarna nepogoda, odnosno izlijevanje Drave iz korita, kako bi se na perfidan i kriminalan način naselje sravnilo sa zemljom.

– Stanovnici se zbog nedavne poplave nisu nalazili u tamošnjim kućama te ih nitko nije obavijestio da će njihovi domovi, zajedno sa stvarima koje su se nalazile u njima, biti uništeno – kazao je Horvat ispred zgrade koprivničke policije gdje je zajedno s nekoliko vlasnika kuća došao prijaviti cijeli slučaj.

FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Horvat i njegovi sunarodnjaci priznaju da objekti nisu bili legalizirani te da jedna od tamošnjih čestica pripada privatnom vlasniku, ali druge dvije su u vlasništvu države. S obzirom na to koliko dugo su živjeli žitelji na tom prostru, Horvat s epoziva u ime svojih sunarodnjaka na pravo dosjelosti.

– Ljudi koji su preko noći ostali bez svoje imovine u Drnju, imali su uredno prijavljeno prebivalište na  Autoputu. Tim se više ovaj podmukli potez nepoznate osobe nije smio dogoditi pa ga smatramo ničim drugim do kriminalnim aktom kojeg treba istražiti policija – smatra Horvat.


Naš sugovornik kaže da sa sigurnošću ne može uprijeti prstom u krivca. Ipak, sumnja da iza svega stoji načelnik Općine Drnje Petar Dombaj ili vlasnik obližnje šodrane Fran Antunović. Ponavljam, to su pretpostavke, ali očito je da je netko postupio mimo svih hrvatskih zakona.

FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Trenutno se ne zna što će biti s stanovnicima sada bivšeg naselja koji su raseljeni po kućama rodbine. Horvat je u međuvremenu zatražio pomoć Županije te se nada da će im ona omogućiti privremeni kontejnerski smještaj. Osim toga kontaktirat će i pučku pravobraniteljicu za djecu.

Na naš upit, je li sa stanjem Roma u našoj županiji upoznat saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Horvat kaže da je, ali ništa ne poduzima. Bio je tu za vrijeme poplave još 2014. godine i svašta nam je obećao, a pojavio se i za nedavnog izlijevanja Drave.

– Ja sam mu na jednim od izbora bio protukandidat i od tada je potpuno inertan na probleme svog naroda koji živi na ovom prostoru – zaključuje Horvat.

Dragica Oršoš čija je kuća srušena kaže da je u njoj živjela otkad zna za sebe. Kuću je dijelila sa svojim roditeljima te ukupno 11-ero braće i sestara.


– Franjo je kazao da je naše naselje staro 150 godina, a ja smatram da doseže starost i do 200 godina. NA tom se mjestu nalazi cijeli moj život i sada sam ostala bez svega – kazala je Dragica. Dodala je da u Autoputu nije živjela na crno jer osobna i ostali dokumenti glase na tamošnju adresu.

U naselju je do jučer živjelo sedam mnogobrojnih obitelji, od toga 16-ero odraslih 17 djece. Dragica kaže da je trenutno smještena u sestrinom domu.

– Trenutno sam niti na nebu, niti na zemlji – žali se Dragica i naglašava da ne spava noću koliko je jadna i potresena. Onaj tko je teškim strojevima sravnio naselje sa zemljom, kaže naša sugovornica, nije to trebao učiniti na ovako podmukao način. Mogao nas je barem upozoriti da si ponesemo stvari koje su nam neophodne za život, stava je Dragica.

O svemu smo kontaktirali prozvanog načelnika Općine Drnje Petra Dombaja koji je bio izričit da Općina nema ništa s rušenjem romskih domova.

– Nemam pojma što se tamo događa, općenito se nisam želio miješati u taj problem jer je složen i njime bi se sustavnije trebale baviti više instance – odgovorio nam je Dombaj.

Pokušali smo kontaktirati i prozvanog Franu Antunovića, vlasnika tamošnje šodrane, ali on se nije javljao na naše telefonske pozive.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u telefonskom razgovoru nam je kazao da nije upoznat s činjenicom da je romsko naselje porušeno.

– Nakon nedavne poplave tim smo ljudima obezbijedili privremeni smještaj u školskoj dvorani te smo im pružili potrebnu logističku pomoć. Osim toga Općini Drnje smo ponudili da putem Civilne zaštite zatraže stambene kontejnere. Odgovorili su nam da to nije potrebno te da rade na njihovom trajnom smještaju – kazao je dožupan Ljubić napomenuvši da je rješavanje problema isključivo na načelniku Dombaju.

FOTO / OZREN ŠPIRANEC

KAKO JE IZGLEDAO ŽIVOT U DANAS BIVŠEM ROMSKOM NASELJU PRIJE NEKOLIKO GODINA:

Vezani članci

Najčitanije