Potvrđena ptičja gripa kod labudova na jezeru Šoderica

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas da su u našoj županiji, točnije na Šoderici utvrđeni novi slučajevi ptičje gripe.


– U ponedjeljak je utvrđena visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 kod dvije strvine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji – stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je od 22. studenog 2022. na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

– Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi – naglašavaju i napominju kako su osigurali dežurstvo na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica. Također, podsjećaju subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgoju te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Spominju i kako ptičja gripa koja je u tijeku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Europe do sada. Od početka epidemije u listopadu 2021. godine do danas ukupno je prijavljeno 7233 izbijanja (2930 izbijanja u domaće peradi, 355 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 3948 slučajeva u divljih ptica) u ukupno 37 europskih zemalja, naglašavaju iz Ministarstva i dodaju kako je na zaraženim farmama usmrćeno više od 50 milijuna peradi.


Bitno je naglasiti i kako je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio da je rizik od zaraze ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti.

Podsjetimo se još i kako je posljednja pojava ptičje gripe na našem području zabilježena na farmi purana u Delovima u studenom 2020. godine.

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com