Predstavljanje knjige o životu Nikole Tesle danas u koprivničkoj Knjižnici

Danas u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ biti će predstavljena knjiga Marija Filipi ‘Nikola Tesla ispod paučine’. Knjiga je nastala iz proučavanja mnogobrojnih izvora podataka i dostupnih fotografija o Teslinom zanimljivom i intrigantnom životu i radu, a autor Filipi o njoj kaže sljedeće:


‘Došao sam na ideju da pišem o Nikoli Tesli povodom 160. obljetnice rođenja kad su o njemu napisane mnoge gluposti. Morao sam istraživati kako bi istina o Nikoli Tesli izašla na vidjelo. Njega su proglašavali da nije bio dobar matematičar, da je mrzio žene, da je bio nedruštven čovjek i čudak. Došao sam do dokumenata koji su govorili o njemu kao osobi. I u knjizi piše kako je Tesla bio nježan, suosjećajan, društven i duhovit čovjek, a ima i puno dokumenata koji govore o povijesti i o administrativno-političkom stanju u doba kad je on rođen.’

Koprivnička Knjižnica u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Koprivnici organizira predstavljanje knjige o Nikoli Tesli povodom 80. obljetnice njegove smrti. Moderator je Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka, dok će knjigu predstaviti sam autor.

To nije knjiga o Teslinim izumima već pokušaj približavanja cjelokupnog Teslinog života čitateljima. Autor njome želi predstaviti pravu sliku Tesle, kakav je on zaista bio. Mario Filipi upoznaje čitatelje s činjenicom da je Nikola Tesla u njegovim očima od malih nogu bio veličanstvena ličnost i dečko koji je iz provincije otišao u Ameriku i preokrenuo svijet naopačke.

Mario Filipi završio je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Braniteljima u Domovinskom ratu pridružio se kao snimatelj i fotoreporter, a ranjen je 13. listopada 1991., kad mu je prilikom proboja prema Vukovaru tenkovska granata odnijela lijevu ruku i desnu nogu. Filipi se danas uspješno bavi publicistikom, glumom, fotografijom, voćarstvom i sportom. Piše kolumne i do sada je objavio tri knjige te zbirke pjesama i jednu monodramu.


 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com