Predstavljena knjiga Ranka Pavleša ‘Kako smo rasli moj kvart i ja’

U Galeriji Mijo Kovačić predstavljena je knjiga Ranka Pavleša ‘Kako smo rasli moj kvart i ja‘. O knjizi i autoru su na otvorenju govorili urednik knjige Robert Čimin, Marijan Špoljar i Dijana Sabolović Krajina. O odrastanju u koprivničkom kvartu Taraščice i ideji da taj dio djetinjstva zabilježi u knjizi, govorio je sam autor.


Autor knjige Ranko Pavleš / MIRKO LUKAVSKI
Autor knjige Ranko Pavleš s novom knjigom/ MIRKO LUKAVSKI

Knjiga ‘Kako smo rasli moj kvart i ja’ govori o izgradnji i odrastanju na Taraščicama u Koprivnici šezdesetih godina prošlog stoljeća. Osim nekoliko vila i građanskih kuća koje su između dva svjetska rata sagrađene na sjevernom dijelu Basaričekove ulice, prve gradnje u kvartu nazvanom Taraščice počinju pedesetih i šezdesetih godina, a pravi građevinski stampedo pokrenut je sedamdesetih godina proteklog stoljeća. Na početku knjige, autor opisuje pretpovijest prostora na kojem će kasnije niknuti ‘njegov’ kvart. Sve do Drugog svjetskog rata na tom prostoru gotovo i nije bilo ničeg osim polja kroz koja se od željezničkog kolodvora pješačilo do grada. Kako je tih godina izgledao taj dio Koprivnice, autor nam pokušava dočarati već na prvim stranicama knjige.

‘Davnog kasnog proljeća 1953. godine kao putnik u Koprivnicu je stigla i moja mama. Sišla je s vlaka, izašla pred željeznički kolodvor i nije vidjela ništa osim zelenog mora kukuruza. Pitala je najbližeg čovjeka: A gdje vam je tu grad? Pokazao joj je vrhove zvonika u daljini i široku stazu kroz kukuruze kao put do njih. Povjerovala mu je i krenula, iako joj je sve to bilo malo čudno’, govori u knjizi Ranko Pavleš u ime malog Ranka koji živi svoje djetinjstvo. Igrajući se s vršnjacima kauboja i indijanaca, lovača i skrivača, tuckanja, nožičkanja i još mnogih igara za koje današnja djeca vjerojatno nisu ni čula, mali Ranko nam opisuje mjesta na kojima su se igre odvijale, kao i zgrade koje su tu rasle zajedno sa sve brojnijim stanovnicima kvarta. Razvoj naselja prikazan i mnogobrojnim fotografijama iz tadašnjih novina i privatnih zbirki. U nastavku, u knjizi su objavljene pjesme kvarta i djetinjstva, kratke priče Ranka Pavleša te sjećanja poznatih Koprivničanaca na odrastanje i život na Taraščicama.

Predstavljanje knjige Ranka Pavleša / MIRKO LUKAVSKI
Predstavljanje knjige Ranka Pavleša / MIRKO LUKAVSKI

U sklopu Biblioteke Podravskog zbornika knjiga je svjetlo dana ugledala u nakladi Muzeja Grada Koprivnice, a potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Koprivnice i nakladnika.  Naslovnica je djelo Marcela Janekovića, knjigu je grafički oblikovao Saša Bogadi, a tiskala ‘Bogadigrafika’ u nakladi od 250 primjeraka. Knjiga je već na predstavljanju pobudila veliko zanimanje i valja je svakako pročitati.

Vezani članci

Najčitanije