Prihvaćen županijski proračun, ali Koren odbio sve amandmane

Danas se održala 15. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije u prostorima Gradske vijećnice u Koprivnici.
Raspravljalo se o 13 točaka dnevnog reda, a prva točka bila je donošenje županijskog proračuna za sljedeću godinu te donošenje projekcija za 2025. i 2026. godinu.


15. sjednica Županijske skupštine / KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA
15. sjednica Županijske skupštine / KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Prijedlog proračuna obrazložio je župan Darko Koren, istaknuvši kako bi proračun trebao biti manji za 28 posto u odnosu na prošlu godinu odnosno oko 87 milijuna eura i to najprije zbog toga što Opća bolnica Koprivnica više neće biti proračunski korisnik Županije, već odlazi u krilo države. Osim toga, gotovo 10 milijuna eura će se prebaciti u sljedeću godinu, umjesto da se iskoristi do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Prvi je prijedlog proračuna komentirao SDP-ov Tomislav Golubić koji je istaknuo kako bi se više sredstava trebalo uložiti u energetske obnove obrazovnih ustanova u Đurđevcu umjesto u rekonstrukciju dvorca Inkey te u obranu od poplava uz mjesta uz rijeku Dravu, ali i u vatrogastvo i vatrogasnu mladež, također zbog toga što se u budućnosti očekuje sve više prirodnih nepogoda. Posebno je istaknuo izrazito loše stanje vatroganog kampa u koje vatrogasna mladež odlazi ljeti.

Tomislav Golubić prvi je iskazao nezadovoljstvo prijedlogom proračuna / SCREENSHOT
Tomislav Golubić prvi je iskazao nezadovoljstvo prijedlogom proračuna / SCREENSHOT

Župan Koren očitovao se o amandmanima, rekavši kako niti jedna od tih ideja nije loša, ali se može raspravljati jesu li ideje u županijskim ovlastima ili u skladu s mogućnostima, a da to ne znači smanjivanje sredstava drugim važnim segmentima u proračunu. Svi su amandmani odbačeni.

Župan Koren obrazložio je proračun i odbacio amandmane / SCREENSHOT
Župan Koren obrazložio je proračun i odbacio amandmane / SCREENSHOT

Đurđevački Željko Lacković istaknuo je kako naša županija očito nije presudna za izbore jer i dalje nismo čuli ništa ozbiljno o boljoj prometnoj povezanosti ili izgradnji dugoočekivanih cesta te kako se bez toga ovaj prostor ne može razvijati. Klub Nezavisnih, rekao je, upravo zbog toga, ali i drugih razloga kao što je nebriga o razvoju turizma i očuvanju prirodne baštine i nedostatak jasne vizije o tome što želimo od naše županije, neće podržati proračun, a nisu ga podržali niti iz SDP-a.


Željko Lacković i Klub Nezavinsih nisu podržali proračun / SCREENSHOT
Željko Lacković i Klub Nezavinsih nisu podržali proračun / SCREENSHOT

Župan Koren se nakon rasprava osvrnuo na pitanje brze ceste, spomenuvši još jednom kako je on taj koji je taj projekt održao na životu, a o učenikom domu nije želio pretjerano razgovarati, osim što je rekao kako se nada kako će se učenički dom izgraditi.

Uslijedilo je glasovanje kojim su svi amandmani i službeno odbačeni, no proračun za 2024. godinu je ipak usvojen kao i projekcije za 2025. i 2026. godinu te odluka o izvršavanju proračuna.

 

Vezani članci

Najčitanije