Proračun Križevaca veći od 165 milijuna kuna, izabrana nova potpredsjednica Vijeća, a vodila se i žustra rasprava

Osim koprivničkog, ovog se tjedna sastalo i križevačko Gradsko vijeće koje je razmatralo 40 točaka dnevnog reda.
Sjednica je započela pitanjima i prijedlozima vijećnika nakon čega je jednoglasno Martina Jeren Šašek izabrana za potpredsjednicu Vijeća. Naime, dosadašnji potpredsjednik Mato Devčić (HDZ) morao se oprostiti od ove funkcije zbog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer prema tom zakonu više ne može biti ravnatelj bolnice i gradski vijećnik, piše Prigorski.hr.

Najznačajnija točka dnevnog reda bilo je donošenje proračuna za ovu godinu i projekcije za 2023. i 2024. prema kojima je proračun s planiranih oko 147 milijuna kuna povećan na oko 165 milijuna kuna uz korištenje prenesenog viška u iznosu od 4,9 kuna.
Između ostalog, rebalansom je udvostručen i novac namijenjen sufinanciranju solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća s dosadašnjih 500.000 na milijun kuna, a osiguran je i novac za uspostavu produženog boravka u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca.

Nadalje, podužu raspravu poveo je vijećnik Denis Maksić (HDS), ujedno i predsjednik Udruge vinogradara i vinara Bilikum Križevci i to na temu bilikuma koji je nedavno postavljen na kružnome toku, a koji je kaže, trebao biti simbol Grada, simbol Križevačkih štatuta te simbol Udruge vinogradara i vinara Bilikum.

– Nažalost, ne samo naša Udruga, nego i mnogi građani smatraju da bilikum nije adekvatno izrađen. Na njemu nedostaju grb Križevaca i šahovnica koja bi u izvornom obliku predstavljala Križevce. Ovakav oblik bilikuma možete naći na području Hrvatskog zagorja i u Sloveniji pa, ako nije za područje grada Križevaca, onda ga treba preseliti, ako ga ne budemo dograđivali – poručio je Maksić.

– Bilikum je financiran iz projekta prekogranične suradnje. Imali smo natječaj za kreativno-umjetničko rješenje pa ću reći da je to umjetnička sloboda. Mi kao građani Križevaca znamo već na prvu da je riječ o bilikumu, ne znam je li to dovoljno indikativno, ali ne mogu zadirati u umjetničke slobode koje su dobivene na natječaju. Jesu li moguće korekcije u budućnosti, o tome možemo uvijek razgovarati i tražiti inicijativu – zaključio je Rajn.

Između ostalog, vijećnici su jednoglasno donijeli i odluku kojom će križevačka tvrtka upravljati uređenim javnim parkiralištima, održavati ih i obavljati naplatu.
Očekivano se po ovoj temi povela rasprava, piše Prigorski.hr. Naime, vijećnik Dejan Pernjak (SDP) rekao je kako mu je drago da će te poslove raditi križevačka firma, ali i izrazio žaljenje što te poslove ne obavlja križevačko Komunalno poduzeće.

Odgovor na to pitanje dala je Sandra Vuketić, pročelnica zadužena za pravne poslove koja je kazala kako su ranije podnijeli zahtjev Ministarstvu s upitom o direktnom povjeravanju poslova parkiranja gradskoj tvrtki.
– Dobili smo odgovor da se organizacija parkiranja može dati samo putem koncesije jer se radi o usluzi koja se ne financira isključivo gradskim novcem. Zatim smo ponovo uputili upit Ministarstvu i godinu i pol dana kasnije dobili smo mišljenje da je moguće direktno povjeriti posao tvrtki koja je u stopostotnom vlasništvu Grada i to je odgovor zašto posao nije dobilo Komunalno poduzeće jer nije u stopostotnom vlasništvu Grada, već su tu i druge općine – poručila je.

Na sjednici su donesena i izvješća o ostvarenju financijskog plana za 2021. godinu i programa rada i financijskog plana za 2021. godinu dječjih vrtića, osnovnih škola i ustanova s područja grada te izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca 2021. godine.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com