Proteklog vikenda povećan broj prometnih nesreća i aloholiziranih vozača

Proteklog su vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 14 nesreća s materijalnom štetom. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su četiri prometne nesreće, a mladi vozači dvije prometne nesreće.


Policija je sankcionirala 122 prometna prekršitelja od kojih su 22 upravljala vozilima pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 26. studenoga u 23 sata u Đurđevcu u Ulici grada Vukovara, kod 46-godišnjeg vozača osobnog automobila, a iznosila je 1,87 promila.

Sankcionirana su 23 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i šest prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća brzina kretanja zabilježena je subotu, 26. studenoga u 3:53 sati, u Kenđelovcu kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 196 kilometara na sat iako je na tom mjestu ograničenje 70 kilometara na sat.

Dva vozača su smještena u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnih sredstava, jedan vozač je uhićen, a nad jednim vozačem je proveden žurni prekršajni postupak.


Tijekom vikenda izvršen je nadzor nad 53 mlada vozača. Mladi vozači su počinili 20 prometnih prekršaja od čega sedam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj vožnje neprilagođenom brzinom, prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepoštivanja znaka ovlaštene osobe, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, prekršaj upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te šest ostalih prekršaja.

Dobro je podsjetiti

Policija podsjeća vozače na zakonsku odredbu o obveznoj uporabi zimske opreme na dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj od 15. studenoga do 15. travnja.

Također upozorava i savjetuje bicikliste i korisnike „osobnih prijevoznih sredstava“ da noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti moraju imati upaljeno – na prednjoj strani jedno bijelo svjetlo, a na stražnjoj strani jedno crveno svjetlo te da na sebi moraju nositi reflektirajući prsluk, odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku (reflektirajuću traku, oznaku, kacigu).Također savjetuju pješake da se prilikom kretanja kolnikom kreću lijevom stranom kolnika u smjeru kretanja te da noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti nose reflektirajući prsluk, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.

U ovom će tjednu prilikom nadzora prometa,policija posebnu pozornost posetiti upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, nadzoru korištenju sigurnosnog pojasa te prijevozu djece u vozilima, nadzoru mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora, bicikala te nadzoru sudionika u prometu na „osobnim prijevoznim sredstvima“.


Obzirom na povećan broj prometnih nesreća tijekom vikenda kao i na broj alkoholiziranih vozača koji sudjeluju u prometu, pojačani nadzor prometa provesti će se i tijekom narednog vikenda.

Vezani članci

Najčitanije