Prvak u poreznom dugu uzda se u pravnu državu

Nedavno objavljena takozvana lista srama, odnosno javni popis imena građana i tvrtki koji su na osnovu neplaćenog poreza i trošarina stvorili dug prema državi. Na njoj, među subjektima iz naše županije, istaknulo se ime Davora Lukačića iz Kloštra Vojakovačkog, čovjeka koji se svojedobno kao vlasnik obrta Lukačić-prijevoz bavio eksploatacijom šljunka te stvorio dug u iznosu 8,3 milijuna kuna.


Lukačić je u Drnju postao persona non grata još prijašnjih godina kada je prestao s iskapanjem šljunka na Botovu, odnosno u trenutku kad mu nije produžena koncesija zbog duga koji je stvorio kao koncesionar.
Na sam spomen Lukačićeva imena načelniku Petru Dombaju mijenja se glas koji odaje ljutnju i gorčinu.

Hrpa nenaplaćenih potraživanja

– Od tog čovjeka Općina dan danas ima hrpu potraživanja koja vjerojatno nikad nećemo naplatiti. Otvoreno je rekao da dugovanja neće namiriti, a po njegovim svim ostalim poreznim dugovanjima vidi se da ne izvršava svoje obaveze prema ostalim vjerovnicima – rekao je Dombaj.

Općina je, kaže Dombaj, izgubila ogroman novac kroz koncesiju koju je trebao plaćati Lukačićev obrt, a ostali su i bez novca zbog nepoštivanja ugovora o poslovnoj suradnji između njih i Lukačić-prijevoza.


Da stvar bude gora, rečeno nam je, Lukačić je bio zakonski dužan šodranu u Botovu, nakon što je izgubio koncesiju, dovesti u prvobitno stanje. No nije pomaknuo niti prstom da ona očišćena dočeka novog koncesionara.

– Iza sebe je ostavio devastirani okoliš, hrpu smeća i groblje starih strojeva – kazao je Dombaj.

Davor Lukačić / PRIGORSKI
Davor Lukačić / PRIGORSKI

Država takve štiti

Najtužnije jest to što država ide na ruku takvim ‘poduzetnicima’. Dokaz jest to što je Lukačić zatvorio svoj obrt i danas se bavi novim poslovima, tvrdi Dombaj.

– On navodno stoji iza tvrtke koja se bavi preradom i prodajom drva – rekao je Dombaj.
Davor Lukačić nam je u telefonskom razgovoru rekao kako nije istinita Dombajeva tvrdnja po kojoj je izjavio da neće podmiriti potraživanja prema Općini.


– Istina jest ta da se tvrtka nalazi u predstečajnom postupku i sud će odlučiti koliko smo kome dužni. Priča nije jednostavna kako se čini iz usta načelnika Dombaja – naglasio je Lukačić.

Prema riječima sugovornika, svi koji su bili koncesionari na području Općine morali su izdvajati dvije kune po izvađenom kubičnom metru šljunka. Bivši načelnik Mleden Kolarek, kaže Lukačić, jedino je tužio Lukačić-prijevoz zbog toga što nismo uplaćivali tih dvije kune, a istina jest da i drugi koncesionari nisu podmirivali taj isti dug.

– Pravo je pitanje, zašto se jedino moja firma zbog duga završila na sudu – znakovito je naglasio Lukačić i ponovio da je sud taj koji će odrediti koliko je njegova tvrtka dužna, ako uopće jest.

Vezani članci

Najčitanije