Psi, mačke i štakori grizli sve dijelove ljudskog tijela

Ugrizi bijesnih životinja nisu na ovom području zabilježeni dugi niz godina, ali službe zadužene za prevenciju od opake bolesti svejedno vode preventivne mjere kako se bjesnoća ne bi ponovno pojavila na ovom prostoru. Kako danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv bjesnoće, možda je dobro vidjeti koliko je ugriza pasa i ostalih životinja evidentirano prošle godine u našoj županiji. Podatke je ustupio Zavod za javno zdravstvo naše županije.

Dakle, ukupno je evidentirano 96 ugriza životinja. Od tog broja 26 se odnosi na pse, mačke ili neke druge životinje koje su nakon napada pobjegla pa ih veterinari nisu mogli podvrgnuti pregledu kako bi ustanovili radi li se o zaraženim životinjama. U spomenutom ukupnom broju ugriza, zabilježeno je i 68 napada životinja koje nakon 10-dnevnog promatranja nisu pokazivale simptome zaraze. Naravno, ovi brojevi se ne mogu smatrati konačnima jer, pretpostavlja se, brojne žrtve nisu prijavile napad psa, mačke, štakora ili neke druge životinje.

Dodajmo ovim brojkama da je nakon ugriza pasa 16 osoba podvrgnuto testiranju, devet zbog napada mačke te je jedna zbog ugriza štakora.

Kad govorimo o dijelovima tijela koji su stradali tijekom ugriza životinja, u najviše slučajeva, njih 13, trpjele su ruke, a noge su stradale u 10 navrata. Ugriz po tijelu zabilježen je samo jednom prošle godine, a glava i vrat pretrpjele su napad životinja u dva navrata.

Sve osobe koje je ugrizla divlja životinja ili nepoznatog vlasnika, morale su primiti cjepivo protiv bjesnoće.

Recimo na kraju da je zadnji autohtoni slučaj bjesnoće u Hrvatskoj, u čovjeka zabilježen je 1964. godine. Zabilježena su i dva importirana slučaja bjesnoće; prvi 1989., a drugi 1995. godine. Oba su bila iz Bosne i Hercegovine.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com