Sabolić: Jedina smo Općina koja je dobila novac iz programa Interreg Hrvatska – Mađarska

Općina Legrad i ove će godine provoditi brojne projekte i investicije koje je sa svojim timom suradnika isplanirao općinski načelnik Ivan Sabolić (SDP). Iako je ove godine prihodovna strana Proračuna napravljena s malom zadrškom zbog novog Zakona o financiranju JLS, nakon snimanja stanja prva tri mjeseca ove godine, Sabolić najavljuje rebalans, nekoliko kapitalnih projekata, ali i povećanje proračuna za nekoliko milijuna kuna u idućoj godini.

Koliko iznosi planirani proračun za 2018. godinu i na koji način ćete namaknuti sredstva za planirane projekte?

Prema prihodima raspoređeni su i rashodi, gdje su pojedine stavke u odnosu na prethodne godine smanjene i do 20 posto. Planirani proračun iznosi oko 10,7 milijuna kuna, a rashodi su na otprilike 11,1 milijuna kuna. S obzirom na to da smo imali višak prethodnih godina to ćemo nadoknaditi jer idemo u rebalans nakon 31. ožujka. Ostvarili smo uštede, skoro milijun kuna u dvije godine pa ćemo bez problema povećati proračun za 400.000 kuna i pokriti ono što nedostaje.

Revidirat ćemo i kreditno zaduženje koje je bilo planirano što znači da će prihodi proračuna pasti za 700.000 kuna, a prema strukturi prihodi koje smo prije realizirali i oni iz kredita bit će otprilike pola – pola.

Poznati ste po vrlo uspješnom povlačenju sredstava iz europskih fondova, koliko će stoga europskog novca ove godine biti investirano u općinu?

Za sada je to 81.000 eura, odnosno oko 600.000 kuna koje već imamo potpisano i bit će realizirano do kraja godine, a tu je i 1.250.000 kuna za gradnju cesta, no taj dobiveni novac ćemo ipak prebaciti u iduću proračunsku godinu. Proračun će zbog toga iduće godine biti još veći i kretat će se oko 15 miliijuna kuna.

Koje kapitalne projekte će Općina Legrad provoditi u ovoj godini?

Nastavljamo s projektom “Two rivers, one goal” kojeg sufinancira Europska unija preko programa Interreg Hrvatska – Mađarska i moram naglasiti kako smo jedina Općina u županiji koja je dobila sredstva preko ovog programa. Vrijednost projekta je oko 716.000 eura, od čega na našu Općinu otpada 81.000 eura za postavljanje pristaništa na Halasz Csardi i snimanje promotivnog filma. Dokumentacija je gotova, uskoro kreće javna nabava i sve bi trebalo biti završeno do kraja ove godine. Osim toga, gradit ćemo reciklažno dvorište, prijavili smo projekt proširenja plaže kod Ribičkog doma na Šoderici i proširenje groblja u Selnici Podravskoj, a uredit ćemo dječje igralište u Vrtiću, za što smo se već prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja. Nastavit će se izmjera katastarske općine Kutnjak, projekta vrijednog 4 milijuna, od čega na Općinu Legrad otpada 2 milijuna kuna kroz razdoblje od dvije godine.

Ove ćete godine imati i značajna ulaganja u nerazvrstane ceste na području Općine te započinjete i projekt kanalizacije?

Nedavno smo s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali ugovor kojim ćemo osigurati sredstva za projekt ceste u gospodarskoj zoni Mali Pažut. Prijavili smo se na natječaj u ožujku prošle godine, a ukupna vrijednost projekta je 1.250.000 kuna. Posebno treba istaknuti kako 100 posto projekta sufinancira Europska unija. Moguće je da ćemo s projektom krenuti početkom iduće godine zbog planirane gradnje kanalizacije koju će raditi Koprivničke vode. To je velik projekt koji će se graditi tri godine, a ukupna vrijednost je procijenjena na 56 milijuna kuna.

Najavili ste i gradnju prenamjene nekadašnje zgrade Osnovne škole koju je Općini darovala Županija. Kako napreduje ta ideja?

Želja nam je tu staru zgradu iskorisiti za četiri projekta. Jedan dio bismo prenamijenili u poduzetnički inkubator za star-up tvrtke, drugi bismo pretvorili u Interpretacijski centar u kojem bi bila spomen-zbirka o povijesti Legrada, otvorili bismo i hostel te osmislili dnevni boravak za starije osobe u kojem bi naši umirovljenici, pogotovo oni koji žive sami, imali potrebnu sigurnost tijekom dana. Imamo velik broj staračkog stanovništva i mnoge od njih kroz dan treba netko pripaziti pa zašto da se plaćaju velike cifre za uslugu gerontodomaćica ako mi možemo ponuditi nižu cijenu. Prostor ima i kuhinju pa bismo mogli spremati obroke za samce koji žive u svojim kućanstvima i to za cijenu od 15-ak kuna za cjelokupni obrok. No, prije toga treba riješiti pitanje energetske učinkovitosti zgrade, a dokumentacija je za to već spremna.

U kojoj fazi je projekt eksploatacije geotermalne vode na polju Lunjkovec-Kutnjak?

Turska tvrtka koja bi u gradnju elektrane i staklenika s povrćem uložila 20 milijuna eura je i dalje prisutna, no još nisu dobili kvotu za otkup obnovljivih izvora električne energije jer još nije donesen pravilnik na državnoj razini. Više sam puta apelirao da se to riješi, a kad se donese, kreću u bušenja. Lokacijska dozvola i ostala papirologija već je ranije osigurana. No, imamo i novih bušenja koje izvodi INA na proizvodnoj bušotini za plin, odmah na ulazu u Legrad. Potpisali smo ugovor o služnosti, mehanizacija je dopremljena i čekaju se povoljni uvjeti.

Kakva je situacija s pansionom Legrađanka? Nakon obnove i poduzetničke priče, objekt ipak nije u potpunosti zaživio?

Objekt prodajemo, imali smo nekoliko upita, no za sada nije stigla niti jedna ponuda. Ako je ne prodamo u skorije vrijeme onda ćemo tamo preseliti boravak za umirovljenike te objekt prenamijeniti u umirovljenički dom, jer tamo imamo svu potrebnu infrastrukturu.

 

Sabolić: Cijelu Općinu prekrit ćemo LED rasvjetom

Najavili ste i zahvat zamjene javne rasvjete putem ESCO modela. O čemu se točno radi?

To je revolucionarni projekt koji je provelo samo 25 općina u Hrvatskoj. Zamijenit ćemo javnu rasvjetu novom led-tehnologijom i kad se sve zbroji dobit ćemo javnu rasvjetu za nula kuna. Opremu uzimamo u najam, koji plaćamo iz ušteda što ćemo ih dobiti zbog manjih računa. Pojednostavljeno, ušteda energije financira samu sebe. Bili bismo prva Općina u državi koja bi pokrila cijeli svoj prostor led-rasvjetom po tom modelu. Izrađujemo dokumentaciju i do Dana općine, odnosno početka ljeta, trebala bi biti postavljena.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com