Saračević: Nema kalkulacija, nakon dva uzastopna poraza idemo po pobjedu

Dva su poraza u prošlom tjednu upisale rukometašice Podravke Vegete. Daleko bolniji bio je onaj u derbiju s Lokomotivom u Zagrebu, jer je tu u pitanju naslov prvaka. Drugi posrtaj uslijedio je u nedjelju u San Sebastianu, gdje su španjolske prvakinje Bera Bera ostvarile pobjedu u 5. kolu EHF kupa i tako zadržale izglede za prolaz u četvrtfinale. Podravka je plasman među osam najboljih osigurala kolo ranije domaćom pobjedom protiv Craiove, a remi Nykøbinga i Craiove zacementirao je Koprivničanke na prvom mjestu skupine D kolo prije kraja.


Jasno, trener Zlatko Saračević nije mogao biti zadovoljan rezultatom u Španjolskoj.

– Nakon utakmice s Lokomotivom tražio sam reakciju, a dobio sam isto. Dakle, isti problem koji je bio, realizacija, koja je bila katastrofalna. Kad odigraš utakmicu u kojoj nemaš više od 40 % realizacije, ne možeš nikako pobijediti. Ako želimo biti ozbiljna ekipa, ne možemo promašiti 30 ili 40 udaraca po utakmici. Problem nisu bile ni izgubljene lopte, ni tehničke pogreške, jer ih nije bilo ni puno ni previše. Stvarali smo šanse, ali ih nismo iskoristili. To je jednostavno. Niti jedna vanjska igračica nije bila iznad 50 % u šutu, s takvom realizacijom ne može se napraviti ništa – rekao je Saračević neposredno nakon utakmice u Baskiji.

Kasnije je stigla vijest da je Podravka osigurala prvu poziciju kolo prije kraja.

– Zadovoljan sam time. Prvi cilj u EHF kupu bio nam je prolaz skupine, to smo i napravili. No, postavili smo sebi i interni cilj, a to je da budemo prvi u skupini. Ostvarili smo i taj cilj, i to ne spletom okolnosti, nego smo osvojili osam bodova. Naglasak je i dalje na Europi, stoga i subotnju utakmicu s Nykøbingom moramo shvatiti ozbiljno i u nju ući maksimalno, samo tako možemo napredovati. Njima ova utakmica može donijeti izravni prolazak skupine, ali na to se ne osvrćemo, ići ćemo maksimalno sa željom za pobjedom.


Dva uzastopna poraza vjerojatno su ostavili trag na ekipi.

– Kad gubiš utakmice, najvažnije je da znaš zbog čega ih gubiš. Što se tiče utakmice s Bera Berom, bio sam zadovoljan igrom i pristupom, osobito u prvom poluvremenu, a pogotovo obranom. U prvom poluvremenu trebali smo voditi od pet do sedam golova razlike, no prisutan je problem realizacije. Radit ćemo na njemu, probat ćemo nešto promijeniti. Mislim da je taj problem rješiv.

U svim dosadašnjim domaćim utakmicama postojao je imperativ pobjede, pa se kod igračica pojavljivao i grč. Hoće li se sad nešto promijeniti po tom pitanju s obzirom na to da je prvo mjesto već osigurano?

– Mi trebamo pobijediti i u subotu. Trebamo prekinuti taj niz od dva poraza, a osim toga, mi smo ozbiljna ekipa, to je Europa, a svaka utakmica u Europi ti stvara radi rejting. Nema razgovora o bilo kakvim kalkulacijama, iako je istina da imamo vremena da se pripremimo za buduće utakmice. No, u ovu moramo ući maksimalno, i to je to. Nakon niza godina prvi put Podravka ulazi u jednu europsku utakmicu tako da je svoje već napravila, no nema opuštanja, daleko od toga.

Vratio se Saračević na problem koji ga najviše muči.


– Moramo rješavati tu realizaciju koja je sad stvarno pala ispod svih normi. No, jako mi je važno da stvaramo šanse, da imamo ideju, da imamo glavu i rep u tom napadu, u kontri i polukontri. Realizacija je stvar koncentracije, više je stvar glave i na tome radimo – zaključio je Podravkin trener.

Vanjska igračica Dejana Milosavljević je zbog problema s ramenom propustila prvenstvenu utakmicu s Osijekom odigranu u utorak u Koprivnici, no u klubu se nadaju da će biti spremna za subotu.

Vezani članci

Najčitanije