Sjedite li dugo na WC-u? Stručnjaci upozoravaju: ‘To može biti jako opasno!’

Uobičajeno vrijeme koje nam je potrebno za obavljanje velike nužde je tri do pet minuta, ali statistike pokazuju kako mnogi na WC-u provode itekako više vremena. Nekako si uvijek pomislimo kako je riječ o procesu koji traje, pa nerijetko sa sobom uzmemo mobitel ili knjigu i mislimo kako se opuštamo. Samo vrijeme za opuštanje nije problem, već posljedice koje nam dugo sjedenje na školjci može donijeti. Dugo i nepotrebno sjedenje na školjci nam može donijeti razne probleme i bolesti.


Ako sjedite na WC-u dulje od 15-ak minuta, moguće je da ćete razviti sljedeće negativne posljedice:
Bolesti rektuma – S dugim sjedenjem na školjci krv može stagnirati u području zdjelice, što će za rezultat negativno utjecati na stanje vena i prouzročit će nastanak hemoroida. Moguća je i pojava krvnih iscjedaka u stolici koji ovisno o vremenu mogu biti blaži ili teži. Pored navedenog, sjedenje na školjci dovodi do uništavanja strukture crijevne sluznice u anusu.
Smanjena osjetljivost rektuma – Dolazi do smanjenja poriva za velikom nuždom.
Iskrivljeni išijasni živac – Pri obavljanju nužde dolazi do pojave jake boli.

Dug boravak na WC-u je štetan za zdravlje

I dok su gore navedeni problemi štetni i za muškarce i za žene, dug boravak na WC-u isto tako dovodi do pojave specifičnih bolesti kod oba spola. Muškarci često mogu razviti prostatitis, koji ukoliko se ne liječi dovodi do impotencije. Muškarci također mogu oboljeti od širenja spermatične vrpce, što može utjecati na plodnost. Iako muškarci provode više vremena na WC-u nego žene, to ne znači da ne postoje opasnosti i za žene. Dugo sjedenje na školjci ženama može stvoriti razvoj upalnih bolesti kao cistitis i može dovesti do oštećenja reproduktivne funkcije.

Dugo i nepotrebno sjedenje na školjci nam može donijeti razne probleme i bolesti

Stručnjaci savjetuju kako je opuštanje u redu ako trebamo obaviti veliku nuždu, no poželjno da je da se po završetku ne sjedi na školjci, već da naknadno opuštanje preselite u dnevni boravak. U slučaju da imate problema s obavljanjem velike nužde i da cijeli proces traje dulje od pet minuta, stručnjaci savjetuju da posjetite liječnika i promijenite način života. Nikako se nemojte naprezati pri obavljanju nužde, kao niti previše opuštati nakon njenog obavljanja.


Koliko vremena treba provesti na WC-u?

Koje je netko optimalno vrijeme za provođenje na WC-u a da se smatra zdravim Uobičajeno obavljanje nužde traje od tri do pet minuta. Ne preporučuje se sjedenje na WC-u nakon što ste obavili svoje. Naravno, ponekad se mogu pojaviti problemi koji uzrokuju probleme s crijevima, zatvor je najčešće pojava. Da bi izbjegli stvaranje zatvora i dulje sjedenje na školjci, stručnjaci savjetuju da poboljšate svoju prehranu i da vodite aktivniji način života. Pravilna prehrana i svakodnevna aktivnost će potaknuti rad vaših crijeva i svakodnevno ćete obavljati nuždu bez ikakvih naprezanja i naknadnog vremena na školjci.

Danas se čak primjenjuju razne metode kako bi ubrzali rad svojih crijeva. Naime, mnogi tvrde kako većina nas pogrešno obavlja nuždu. Kod velike nužde naše noge ne bi sjele biti na podu, već na malenom stalku koji će blago podići noge. Stručnjaci vjeruju kako navedeni položaj olakšava čišćenje crijeva i kako ne dolazi do naknadnog naprezanja. U svakom slučaju, kada odlazite na nuždu pripazite da se ne zadržite više nego je potrebno jer ono može utjecati na zdravlje.

Vezani članci

Najčitanije