Sramotni je slučaj župana Dekanića dokazao kako je HDZ doista ‘zarobio Hrvatsku’, a promjene izbornog zakona to će zacijelo i legalizirati

Koje su najčešće informacije s domaće političke scene? Ukoliko se ne dogodi neka tragedija i elementarna nepogoda, onda je to u komercijalnim medijima neka nova krimogena nepodopština ili skandalozno bahaćenje HDZ-ovih dužnosnika, u rasponu od sitneži na razinama lokalne samouprave pa do kapitalaca koji sjede u Banskim  dvorima i zagrebačkim ministarstvima. Teme koje povećavaju čitanost su neiscrpne, za nas kao porezne obveznike i prilično skupe, a krug potencijalnih izvršitelja s političkim pedigreom jako širok. Članska iskaznica stranke na vlasti daje mogućnost danonoćnog testiranja talenta za svakovrsne nezakonitosti. Što si kreativniji u zaobilaženju pravne države, to si i perspektivniji u uspinjanju na kadrovskim ljestvama. Onima koji imaju zazor od bezubih i tromih organa gonjenja tu nije mjesto. Takvi se trebaju učlaniti u zbunjene i bljedunjave oporbene stranke. 


Dok su danima unazad medijske teme bila razna HDZ-ova namještanja natječaja za podobne, u srijedu je, kao ponajbolji primjer funkcioniranja hrvatske države, uhićen vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. I on, dakako, ima HDZ-ovu iskaznicu. Posljednjih je godina bio i stranački ‘dečko koji obećava’. 

Otkriveno je, međutim, da je u alkoholiziranom stanju uzrokovao prometnu nesreću. Čak je i pompozno uhićen. Neki bi naivac mogao zapljeskati na tu medijsku ‘prijelomnu vijest’. Nešto kao ‘aha, ipak nema nedodirljivih’. Dočekali smo i to. Konačno!

Bio bi to potpuno pogrešan zaključak. Dekanić je uhićen za nesreću koju je nepobitno skrivio prije gotovo godinu dana. Lokalna se policijska postaja od kraja travnja 2022. bavila izvidima toga ‘misterioznog’ slučaja, iako je od prvoga dana sve bilo kristalno jasno. U zapisniku je stajalo da je ugledni pripiti HDZ-ovac nije vozio službeno vozilo Županije vukovarsko-srijemske, već neki njegov javnosti nepoznati i nevažni rođak. Policajci se nisu obazirali na iskaze nekoliko svjedoka tog sramotnog događaja, koji su upozoravali da je bio jedina osoba u tom vozilu. Činilo se da će istražni organi ignorirati i odavno obavljena medijska saznanja o tom slučaju, iz kojih je bila jasno da je bezobzirni župan vršio pritisak na policiju, ali i u cilju lažnog iskaza potkupio vlasnicu ograde u koju se zabilo njegovo vozilo.

Tek kad je netko u stranačkom vrhu nakon opetovanih medijskih objava shvatio da im Dekanić nanosi ozbiljnu štetu, tim više što je županija u sukobu s gradskom vlašću, donijeta je odluka da Uskokovoj intervenciji koja bi trebala stvoriti dojam kako se HDZ bori protiv devijacija u vlastitim redovima. Uz župana, u kamerama popraćenom akciji uhićeno je i troje kompromitiranih policijskih službenika, rođak koji je prihvatio ulogu ‘žrtvenog janjca’ i vlasnica spomenute ograde. 


Dojam je da je to u nemalom dijelu javnosti stvorilo još veću razinu nezadovoljstva, jer se pokazalo koliko su policija, DORH i Uskok ovisni o Plenkovićevoj stranci, čak i do razine lutaka na koncu, što je u parlamentarnoj demokraciji krajnje neprihvatljivo. a i suprotno ustavnim odredbama o trodiobi vlasti. Može se pretpostaviti da će u konkretnom slučaju najlošije proći policijski službenici koji su, izvjesno je, morali odigrati ono što su kreirali njihovi rukovoditelji, zacijelo i politički moćnici u Zagrebu. Bit će vrlo zanimljivo ako će se netko od njih usuditi progovoriti o tom lancu korupcije i politički pogodovanog zataškavanja. 

Indikativna je u tom smislu bila prošlogodišnja izjava samog premijera koji je u svojoj poznatoj ignorantskoj maniri ustvrdio, pojednostavljeno rečeno, da čemu cijela ta cijela gungula kad je tu radi samo o ‘materijalnoj šteti’. To se moglo protumačiti kao pravo političkih dužnosnika s adekvatnom stranačkom iskaznicom da se ponašaju kao da je država njihovo vlasništvo. Oporbeni političari tvrde da je HDZ i u doslovnom smislu ‘zarobio Hrvatsku’. Srećom, toliko su nesposobni i kaotični da je još uvijek moguće, barem u medijskom smislu, iskazivati nezadovoljstvo stalnorastućim kriminalom i korupcijom. 

Takvo stanje ima i konkretnih posljedica u samom DORH-u, jer mlađi pravci ne žele raditi u sudbenom tijelu koje je odavno kompromitirano bespogovornim služenjem HDZ-ovim interesima, pogotovo otkad im je na čelu Zlata Hrvoj Šipek. Ovih je dana, primjerice, objavljeno da je u kaznenom odjelu zagrebačke ispostave te službe nepopunjeno čak 50 od 82 radna mjesta, tako da će obavljaju samo najnužnije istrage i podizanje optužnica. Posljedice će iz dana u dana biti sve vidljivije: kriminalu i korupciji otvorena su još šira vrata.

Ako je onaj razuman i dobronamjeran dio hrvatske javnosti uvjeren kako se pod tolikom silinom negativnih sadržaja ipak u nadolazećim mjesecima mora slomiti HDZ-ov kompromitirani sustav, slijedi otrežnjavajuća vijest. Već smo, naime, u dva navrata pisali o traženim promjena izbornog zakona, kako bi se na zahtjev Ustavnog suda barem održao privid legitimnih parlamentarnih izbora. U međuvremenu je kompletirana HDZ-ova radna skupina koja će za svoj prijedlog zasigurno dobiti potporu saborske većine. 

Prisjetite se, pretpostavljali smo da će težište promjene zakona o izbornim jedinicama biti usmjereno na četvrtu jedinicu, onu slavonsku-baranjsku, u kojoj glas birača vrijedi puno više nego u nekim drugim jedinicama s puno više stanovnika. U HDZ-ovom je radnoj skupini, vidi slučajnosti, čak troje članova iz Osijeka: župan Ivan Anušić, europarlamentarac Karlo Ressler i najveći hrvatski politički manipulator Vladimir Šeks. Raste, stoga, mogućnost raspleta po kojem bi županija koprivničko-križevačka bila prebačena u četvrtu jedinicu, što bi slabljenjem oporbenog potencijala druge izborne jedince moglo HDZ-u osigurati još pokoji mandat. 


Dakle, sve je bliže istini tvrdnja jednog analitičara da HDZ beskrupulozno nameće izborni model po kojem bi mogao ‘još 20 godina’ ostati na vlasti. Kako onda biti optimist u pogledu neke pravednije i poštenije Hrvatske?

FOTO: IVAN BRKIĆ

Vezani članci

Najčitanije