Svaki četvrti pao maturu, Križevčani najbolji u županiji

Državna matura je iza nas, ali još uvijek se sabiru dojmovi s jednog od najvažnijih ispita jer on može odrediti životni put kojim će se pristupnik ispitu kretati. Na području naše županije maturi je pristupilo ukupno 567 učenika, 247 gimnazijalaca i 320 polaznika strukovnih škola. Dodajmo kako 75 učenika nije izašlo na ispit, iako su stekli pravo polaganja.
Od svih gimnazija i strukovnih škola Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac ima najveću prolaznost na maturi i ona iznosi 98 posto. Polagala su je 62 maturanta, odnosno svi koji su stekli pravo izaći na ispit, a samo ju je jedan učenik pao.


Tradicionalno uspješne gimnazije

Gimnazija Fran Galović tradicionalno bilježi izvrsnu prolaznost. Od 144 maturanta koliko ih je polagalo maturu, samo ih pet nije zadovoljilo kriterij prolaznosti. Postotno izraženo, 97 posto Galovićevaca prekoračilo je prag prolaznosti.
Razgovarajući s ravnateljem koprivničke gimnazije Vjekoslavom Robotićem rečeno nam je da su učenici Josip Mikulić iz kemije i Angela Radalić iz talijanskog jezika imali najbolji rezultat u cijeloj generaciji s područja države.

Angela Radalić napisala je bez greške ispit iz talijanskog / FOTO PRIVATNA ARHIVA
Josip Mikulić ispit iz kemije riješio je sa 100 postotnom točnošću / FOTO IVAN BALIJA

Čak 85 učenika od spomenuta 144 maturanata ubralo je peticu. Nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za najbolji ovogodišnji rezultat na maturi, između ostalih dobio je i Teo Čokonaj, učenik Gimnazije Fran Galović i Umjetničke škole ‘Fortunat Pintarić’ koji je dobio nagradu za najbolji rezultat na obaveznim predmetima. Na višoj razini Matematike postotak riješenosti bio mu je 98,33 posto, na A razini Engleskog postigao je isti rezultat, dok je ispit iz Hrvatskog riješio s 91,82-postotnom točnošću. Fiziku, koju je ove godine pao gotovo svaki drugi pristupnik, Teo je također riješio za odličan, s postotkom riješenosti 91,67 posto.

– Najuspješniji maturanti na prvom roku državne mature koji su sve prijavljene ispite položili s odličnim uspjehom i rezultatom iznad 95 posto riješenosti svih ispita su: Teo Čokonaj, Josip Mikulić, Dunja Međurečan, Alan Jantolek Nika Stančin i Ivan Betlehem – istaknuo je Robotić.


Malo je škola koje imaju učenike s najboljim rezultatom iz više nastavnih predmeta u Hrvatskoj, a zanimljivo je da se pojedine škole u državi na društvenim mrežama pohvaljuju time da su rezultatski unutar 100 najuspješnijih. Imaju i pravo na samohvalu jer su to vrsni rezultati, istaknuo je Robotić.

Na upit, ima li podatke na koje fakultete su se upisivali ovogodišnji maturanti, ravnatelj je kazao da ih se najviše upisalo na zagrebačke fakultete: Kemijskog inženjerstva, PMF-a, Medicinski fakultet RI, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Građevinski fakultet, FER, Filozofski fakultet i Pravni fakultet. Osim u Zagrebu upisivali su varaždinski FOI, zadarski Filozofski fakultet, a upali su na riječki medicinski i filozofski.

Odmah nakon koprivničke gimnazije izvrstan uspjeh zabilježili su i maturanti Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac. Od 41-og gimnazijalca samo dvoje je lilo suze nakon objave rezultata, dakle prolaznost je bila 95 posto.

Dodajmo ovome da su u spomenute dvije gimnazije svi učenici koji su imali pravo polagati ispite iz mature, to su pravo i konzumirali.

Najlošiji rezultat među županijskim školama imala je Srednje gospodarska škola Križevci. Na ispite iz mature izašlo je 38 učenika od mogućih 50, a točno pola njih primilo se za glavu kad su se suočili s rezultatima.


Prolaznost učenika mature po školama u postocima

Škola                                                        Postotak prolaznosti
Strukovna škola Đurđevac                                 51
Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac             95
Gimnazija Fran Galović Koprivnica                      97
Obrtnička škola Koprivnica                                 80
Srednja škola Koprivnica                                   60
Gimnazija I. Z. Dijankovečkoga Križevci             98
Srednja škola Ivan Seljanec Križevci                  64
Srednja gospodarska škola Križevci                   50
Ukupno                                                           76

Izvor: KCKŽ

Vezani članci

Najčitanije