Svjetski dan AIDS-a 1. prosinca: U Hrvatskoj ove godine 12 novooboljelih i devetero umrlih

  • Svjetski dan AIDS-a kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju objedinjuje integrirane pristupe zaštiti spolnog zdravlja i idealna je prilika osvijestiti javnost da je okončanje HIV/AIDS-a, epidemije virusnog hepatitisa i spolno prenosivih infekcija moguće, ali za to su potrebni integrirani pristup, interdisciplinarna suradnja i uklanjanje stigme prema oboljelima.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2022. godine je zabilježeno ukupno 2017 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 613 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 256 osoba umrlo od AIDS-a, objavila je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.


U prvih jedanaest mjeseci 2023. godine zabilježeno je 79 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, uključujući 12 novooboljelih od AIDS-a, te 9 umrlih od posljedica AIDS-a. U posljednjih pet godina prosječan broj godišnjih novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a/AIDS-a bio je 90, što stopom od oko 2,3 na 100.000 stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (5,1/100.000 je prosjek za zemlje EU/EEA u 2022. godini).

– U općoj populaciji se pojavnost infekcije HIV-om zadržala na niskoj razini, dok je veća u
populacijama koje zbog rizičnog ponašanja imaju veći rizik za zarazu. Za održavanje ovog relativno povoljnog epidemiološkog stanja u našoj zemlji potrebno je nastaviti provoditi sve mjere prevencije i liječenja ove infekcije te pojačati i poboljšati aktivnosti prevencije usmjerene prema skupinama populacija koje su izložene većem riziku zaraze HIV-om, prvenstveno testiranje, uključujući testiranje u zajednici, što je ključni korak za postizanje globalnog cilja okončanja novih infekcija, izjavila je prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

U Hrvatskoj je od 1985. do danas od AIDS-a umrlo 256 osoba / PIXABAY

– Najveći problem osoba koji imaju dijagnosticiran HIV više nije njihova bolest već njihova
stigma. Kod eliminacije stigme, što je i jedan od globalnih ciljeva okončanja epidemija HIV-a Svjetske zdravstvene organzacije i UNAIDS-a, treba uzeti u obzir da imamo nisku razinu pojavnosti infekcije u općoj populciji, drugo osoba koja živi s HIV-om i redovite se liječi više nije zarazna za svog spolnog partnera, a to malo ljudi zna. Postoji puno mitova povezanih s HIV-om, odnosno o rizicima za prijenos, putevima prijenosa, posljedicama infekcije te zabluda povezanih s rizičnim ponašanjima. Potrebna je edukacija i podrška te osnaživanje znanja, informiranosti, psiholoških mehanizama zaštite, vještina zaštitnih ponašanja i komunikacijskih vještina kako bismo očuvali tjelesno, mentalno i socijalno zdravlje. Stoga još jednom pozivamo sve institucije, javnozdravstvene i druge zdravstvene djelatnike, predstavnike medija te tvrtke i građane na doprinos aktivnostima u svrhu smanjenja stigme i širenja znanja. Mi smo otvoreni za suradnju i spremni na dijalog sa svima, izjavio je Tomislav Beganović, predsjednik udruge HUHIV.

‘Checkpoint’


Jedno od mjesta gdje se mladi i građani mogu savjetovati sa stručnjakom o zaštiti spolnog zdravlja i besplatno, bez uputnice, pouzdano, povjerljivo i brzo testirati se na učestale spolno prenosive infekcije (SPI), a to su HIV i hepatitis C te sifilis, klamidiju i gonoreju je CheckPoint Zagreb udruge HUHIV – prvi izvaninstitucionalni centar za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj i regiji, koji djeluje od 2013. godine. U 10 godina rada, stručno individualno savjetovanje pruženo je za preko 15.000 korisnika, a više od 12.000 korisnika testirano je na preporučene spolno prenosive infekcije (HIV, hepatitis C, sifilis, klamisijska infekcija, gonoreja), od koji je pozitivan rezultat testiranja imalo preko 800 osoba.

Checkpoint Zagreb / Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

Ako gledamo udjele pozitivnih rezultata testiranja za pojedine spolno prenosive infekcije, najviše je bilo pozitivnih rezultata testiranja na klamidijsku infekciju, njih gotovo 7 posto pozitivnih među testiranima, zatim slijedi gonoreja s malo više od 6 posto pozitivnih, zatim sifilis i hepatitis C s oko 4 posto pozitivnih među testiranima i najmanje učestala je bila infekcija HIV-om s nešto iznad 1 posto pozitivnih rezultata.
U prvih deset mjeseci 2023. godine u CheckPoint centru udruge HUHIV provedeno je preko
3.800 savjetovanja od čega je 2.300 savjetovanja bilo osobno u CheckPoint centru, a preko 1.500 savjetovanja telefonski ili online. Preko 2.000 osoba je testirano, a ukupan broj osoba koji su imali pozitivan rezultat testiranja je 167. Svima je pruženo stručno post-savjetovanje, a onima s pozitivnim rezultatom testiranja psihosocijalna podrška i povezivanje sa sustavom skrbi i liječenja. No zabrinjava činjenica da je više od polovine korisnika saznalo svoj pozitivan status određene infekcije testirajući se prvi puta u životu.
Podaci o broju testiranih osoba pokazuju da CheckPoint centar udruge HUHIV ima značajnu ulogu u obuhvatu mladih i ostalih građana testiranjima i ranijom dijagnostikom, i to većinom mladih u prosječnoj dobi od oko 25 godina, među kojima je 60 posto muškaraca i 40% žena, koji zbog stigme radije dolaze na testiranje u zajednicu. Podaci također pokazuju velik interes mladih za savjetovanja i testiranja na spolno prenosive infekcije, od kojih je za mlade među značajnijima klamidijska infekcija, s obzirom da infekcija često nema nikakvih simptoma, a kronična neliječena infekcija može uzrokovati komplikacije, proširenu upalu na unutrašnje organe, smanjenu plodnost i neplodnost.

Svjetski dan AIDS-a kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju objedinjuje integrirane pristupe zaštiti spolnog zdravlja i idealna je prilika osvijestiti javnost da je okončanje HIV/AIDS-a, epidemije virusnog hepatitisa i spolno prenosivih infekcija moguće, ali za to su potrebni integrirani pristup, interdisciplinarna suradnja i uklanjanje stigme prema oboljelima.
‘Prepustimo vodstvo zajednici’ ovogodišnji je slogan svjetske kampanje jer upravo zajednice i organizacije, članovi šireg zdravstvenog sustava, ne samo da povezuju ljude s javnim zdravstvenim uslugama, već i aktivno sudjeluju u izgradnji povjerenja, iniciraju i uvode inovacije, potiču provedbu politika i usluga te pružatelje usluga na poboljšanja u provedbi.

Vezani članci

Najčitanije