Tajne veze Hrgova čovjeka i moćnih ruskih igrača: je li Zdenko Međimorec lobirao za Podravku u Rusiji

Poznati križevački poduzetnik blizak bivšem gradonačelniku i državnom tajniku u Ministarstvu obrane Branku Hrgu dospio je ovih dana u fokus javnosti zbog veza s jakim ruskim igračem kojeg se spominje u najnovijoj aferi u Fortenovi.


Miodrag Borojević pojavio se kao akter sporne prodaje Sberbankova vlasničkog udjela u Fortenovi arapskom investitoru Saifu Alketbiju. Za Borojevića se navodi da je ključni savjetnik Alketbija u tom poslu, što on sam ovih dana i potvrđuje, ali negira da je išta više od toga. No, javna je tajna da je Borojević tek istureni igrač moćnog biznismena s ruskim vezama Krešimira Filipovića, vlasnika ruske tvrtke Velestroj i čovjeka koji se pojavljuje u brojnim nekretninskim operacijama na Lošinju.

Tjednik Nacional je ovih dana doznao iznimno zanimljivu informaciju koja je bila dobro skrivana od očiju i ušiju lokalne javnosti u Podravini i Prigorju: Borojevićev sin Mateo, križevački poduzetnik Zdenko Međimorec i Željko Petković u ožujku 2020. osnovali su tvrtku BMP asset, po početnim slovima njihovih prezimena. Borojević i Petković imaju po 40 posto suvlasništva, a Međimorec 20 posto.

Potom je ta tvrtka koncem travnja osnovala tvrtku E projekt Vrbovec, u lipnju E projekt Dubrava te tvrtku L Zadar. U svim tvrtkama spomenuta trojica su direktori. E projekt Vrbovec u prosincu je za 6,4 milijuna kuna od Trgomonta u Vrbovcu kupio zemljište te ishodio građevinsku dozvolu za izgradnju Eurospina. Pola godina kasnije to zemljište tvrtka E projekt prodaje Eurospinu za 4,59 milijuna eura, uvećano za mogući PDV.

Osim toga, Međimorec kao jedini vlasnik i direktor tvrtke Morana u travnju 2020. prodao je Eurospinu zemljište od 16.000 četvornih metara u Križevcima. Kupio ga je od nekadašnje Tvornice viličara. Zanimljivo je da je upravo Borojević u srpnju 2018. godine pokušao upisati založno pravo na to zemljište temeljem pozajmice koju je ranije dao Međimorcu.


Sud je to odbio jer je na spornom zemljištu već bilo upisano založno pravo na osnovi zajma iz travnja 2015. godine, u iznosu od 410.000 eura u korist Marija Jureše iz Gornje Stubice.

Međimorec je u Podravini najpoznatiji kao poduzetnik koji se prije 20-ak godina uspješno bavio prodajom goriva i benzinskom postajom na ulasku u Koprivnicu koja se zvala AL AN benz. Kasnije je tu benzinsku postaju prodao Tifonu. Nakon toga, 2006. godine Međimorčeva tvrtka Beneteks prodaje i Lidlu zemljište u Križevcima. U Križevcima je, međutim, javna tajna kako je Međimorec jedno vrijeme bio u ozbiljnim poslovnim problemima te je bio zapao u dugove.

Međimorec je politički vjerno u stopu pratio svojeg mentora Branka Hrga, o čemu smo i sami svjedočili u više navrata kad ga je vozio na političke skupove, ali i bio njegov čovjek na terenu, kad su se u HSS-u odigravala previranja uoči rušenja Hrga i dolaska Kreše Beljaka na čelo stranke. Nakon što je Hrg potonuo na političkom planu izgubivši poziciju predsjednika HSS-a, ali i fotelju gradonačelnika Križevaca, Međimorec gubi golem dio moći koju je crpio iz tog odnosa.

Nacional Međimorca spominje i u priči oko Podravkina poslovanja u Rusiji, i to u razdoblju kad je Miodrag Borojević 2017. godine došao na čelo ruskog trgovačkog lanca O`Kaya. Tjednik spominje kako je Međimorec navodno trebao dobiti legalnu proviziju za lobiranje da se Podravkina roba nađe na policama O’Kaya. No, taj posao nikad nije sklopljen, a Nacional tvrdi kako je sve propalo zbog Međimorčeve uloge u cijeloj priči. Potom su iz Borojevićeva miljea navodno počele jačati neslužbene prijetnje da će Podravka to ‘platiti’ otežanim plasmanom robe u Konzumu, s obzirom na to da je Borojević postao članom upravnog odbora Fortenove, piše Nacional.

Na koncu je Borojević, suočen s pritiscima unutar Fortenova grupe, dao ostavku na funkciju u Upravnom odboru te kompanije 1. ožujka prošle godine. No, sad ga se, kroz priču o arapskom investitoru koji se pojavljuje kao kupac Sberbankova udjela, opet spominje u zakulisnim igrama oko Fortenove.


A što je sa Zdenkom Međimorcem i njegovim političkim mentorom i zaštitnikom Brankom Hrgom? Zasad ništa, premda ova priča o tijesnim vezama Hrgova bliskog prijatelja s biznismenima snažno povezanim s ruskim kapitalom ne djeluje nimalo bezazleno.

Da stvar bude gora, onog časa kad su se za Borojevića i Filipovića te njihove uloge u pokušaju preuzimanja Fortenove zagrijale hrvatske tajne službe, i to po nalogu visoke politike, postalo je jasno da će na vidjelo isplivati i poslovne veze križevačkog poduzetnika s dijelom tog rusko-hrvatskog miljea. I čini nam se kako bi ta priča uskoro mogla imati i svoj nastavak.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com