Tetec uoči Zlatnog pijetla: Nadvladali smo predrasude, hrvanje je sve popularnije među koprivničkim djevojčicama

Povijest koprivničkog hrvanja seže u 60-te godine prošlog stoljeća pa se današnje klupsko vodstvo, koje je kormilo preuzelo pred 17 godina, tih prvih dana i uspjeha sjeća iz priča i novinskih napisa. No strategije koju danas provode ne bi se posramili ni prvi začetnici ovog olimpijskog sporta u našem gradu.


Sutra, u subotu, u Koprivnicu će 16. puta za redom stići hrvači iz desetak europskih zemalja kako bi odmjerili snage na međunarodnom turniru Zlatni pijetao, kojeg sve ove godine organizira Hrvački klub Podravka. Cilj turnira koji svake godine privuče u prosjeku 300-tinjak natjecatelja je promocija hrvanja i od toga ekipa, koja je pred 17 godina preuzela klub, ne odustaje. Prvi čovjek kluba je predsjednik Darko Tetec.

Generalna prekretnica u tim prvim godinama bila je donošenje strategije na temelju spoznaje da hrvanje nije sport od kojeg će hrvači moći sebi osigurati egzistenciju. Davno su shvatili da je uzaludno ulagati novac u dva, tri šampiona ili pak kupovati skupi kadar, već su se okrenuli odgoju mladih i zdravih generacija.

Foto: Luka Krušec

– Prihvatili smo da se u Hrvatskoj može živjeti od nogometa, rukometa, košarke i odustali smo od forsiranja i postizanja rezultata takve vrste, sredstva preusmjerili na mlade hrvače, a u zadnje vrijeme i hrvačice – kaže Tetec te pojašnjava kako su im ciljna skupina djeca predškolskog i školskog uzrasta.

– Kad dođu u tinejdžerske godine djeca masovno odustaju od hrvanja jer uvide da tim sportom ne mogu osigurati budućnost. Okupljamo one najmanjeg uzrasta koji dolaze gotovo u igraonicu, djecu od pet, šest godina, to je bazen iz kojeg vučemo mlade hrvače. Cilj nam nije da budu vrhunski hrvači, nego ih pripremiti za ono što mi smatramo da je najbitnije, a to je da se bave zdravim sportom. Hrvanje je bazični sport koji pravilno fizički razvija dijete, a onda utječe i na njegovu socijalnu osjetljivost, dijete dolazi na druženje, ima neku obavezu, uči što je timski rad, želja za borbom, dobiva sigurnost i brojne koristi, ne samo fizičku nego i mentalnu – objašnjava.


Foto: Luka Krušec

Hrvači Podravke imaju priliku nekoliko puta godišnje putovati na razne turnire u inozemstvo kao i širom domovine. Tu se uče odgovornosti i samostalnosti od roditelja.

– Vide puno toga što inače ne bi, hrvanjem se ne bave super bogati nego djeca prosječnih građana. Ta djeca imaju priliku nekoliko puta u godini putovati, a klub im pokriva troškove. Upravo smo zbog silnih troškova morali pred koju godinu uvesti članarinu. Zapravo, ne samo radi financija,  nego i da roditelji ne bi dovodili djecu da ih ovdje dadiljamo – kaže Tetec.

Klub ove godine ima tri grupe koje polazi stotinjak djece. Imali bi i puno više da nisu limitirani prostorom pa su svi termini popunjeni maksimalno.

– Hrvanje zahtijeva stalnu postavu strunjače. Mi ne možemo upasti negdje na pola sata kao košarkaši ili rukometaši. Bilo bi dobro kad bi dobili prostor u kojem bi mogli postaviti još jednu strunjaču ovakve veličine da bi svi mogli istovremeno trenirati, a ne da dio uvijek čeka sa strane. Brojem članova u ovom prostoru dosegli smo limit – naglašava.

Hrvački klub jedan je od najuspješnijih koprivničkih klubova. Potvrđuju to i svake godine nominacije za sportaša grada na kojima ni jedna godina nije prošla bez kandidata iz redova ovog kluba, ali i masa medalja i pokala s brojnih drugih natjecanja.


Unatrag dvije godine ovaj je sport, koji se inače tradicionalno smatra muškim, postao sve popularniji među ženskom populacijom.

Djevojčice se do nedugo u njega nisu uključivale, no koprivnički hrvači bili su po tom pitanju pioniri, pa su pokrenuli turnir na kojem su uveli i kategoriju za  natjecateljice, ali i učlanili nekoliko njih u klub.

Foto: Luka Krušec

-Teško je to bilo probiti, tu su bile tri, četiri cure koje su hrvale i sparingovale s dječacima i muškarcima, teško se bilo pomaknuti u masovnost. Kontinuirani rad i prezentiranje da je hrvanje sport prikladan za fizički razvoj kako dječaka tako i djevojčica, doprinio je tome. Naravno, postoji razlika u načinu treniranja, prilagođavamo ih curama. Rušenje predrasuda da je to isključivo muški sport, ali i popularnost mješovitih borbi, zasigurno i video igrice, učinile su da su djevojčice vidjele da su borilački sportovi primamljivi – veli predsjednik kluba koji preporuča svim roditeljima da od najranije dobi, već sa pet navršenih godina, dijete uključe u ovu vrstu treninga.

– Neprirodno je da takvi mali idu na rukomet ili nogomet. Nakon godinu, dvije hrvanja, dijete će s osam, devet godina biti daleko fizički spremnije i jače od konkurencije i nebrojeno smo puta, kad testiramo naše s drugim klubovima, dokazali da imamo neusporedive rezultate. Kad bi išli testirati 30 hrvača s 30 slavenaša, naši bi bili neusporedivo jači, a da ne govorimo o rukometašicama – rekao je Tetec koji je za kraj otkrio kako se klub uopće ne reklamira kako bi pridobio nove članove, čak štoviše, izbjegavaju oglašavanje i pozivanje jer su ograničeni prostorom za vježbanje pa se boje da bi morali odbijati nove polaznike.

– Šteta, imamo kapaciteta, imamo pet školovanih trenera, šteta da nemamo veći prostor. U Koprivnici ga trenutačno nema, no mi ideja imamo i nadam se da ćemo uspjeti u tome da ga dobijemo, ako ne mi, onda neki koji će doći iza nas – zaključio je predsjednik koprivničkih hrvača.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com