U Galeriji Stepinac otvorena izložba slika i pisanica Snježane Božić

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, u koprivničkoj Galeriji Stepinac otvorena je izložba slika i autohtonih pisanica autorice Snježane Božić. Umjetnicu je na otvorenju izložbe predstavio Krešimir Blažek, a izložbu je otvorio vlč. Davor Šumandl.


Pod nazivom „Ljepota duhovnog i tvarnog“ autorica je izložila slike sakralnih i morskih motiva u tehnikama ulja na staklu i platnu, akril na platnu i lesonitu te minijature akrilom na kartonu i iverici. Drugi dio izložbe čine autohtone pisanice. Snježana Božić zajedno s ocem Dragutinom nastoji sačuvati više od stotinu godina staru kulturnu baštinu svoje obitelji. Autohtona tehnika ukrašavanja uskrsnih jaja izvornom tehnikom „zukvom“ i „vunicom“, koju su iz Slovačke u Slavoniju donijeli njezini preci koji su se krajem 19. stoljeća doselili u Lipik.

FOTO: Mirko Lukavski

– Moja baka je ukrašavala pisanice ovom izvornom tehnikom, a moj otac i ja nastavljamo tradiciju. Za jedno jaje potrebno je desetke sati strpljivog rada i teško je procijeniti vrijednost gotove pisanice. Zato je moj moto i vodilja mojeg stvaralaštva „Besplatno primiste, besplatno dajte“ (Mt 10, 8), pa ja pisanice ne prodajem već poklanjam, i dosta njih se nalazi u zbirkama u Hrvatskoj, Japanu i Južnoj Koreji – kazala je autorica.

O njezinim slikama, u katalogu izložbe autor predgovora prof. Stanko Špoljarić među ostalim piše: – Snježana i na staklu i na drugim podlogama slike uspijeva izraziti bit, provesti ideju kolorističkom uzgibanošću i kromatskom odnjegovanošću u scenama sadržajne. Snježana izuzetnom vještinom ruke gradi fragmente slika upisane u svetost bojom, a ponajviše stvarnim i imaginarnim svjetlom. Pristupajući stvaranju i zanosom i disciplinom provedbe osjećajući odgovornost spram veličajnosti motiva.

Snježana Božić rođena je u Molvama, kao učiteljsko dijete. Od 1962. godine živi u Koprivnici gdje u tadašnjem Domu JNA 1974. godine ima prvu izložbu. Radni vijek provela je u Zagrebu gdje i sada živi, a u svijetu umjetnosti, pisane riječi i slikarstva prisutna je pedesetak godina. Pokretač je Likovne kolonije „Lipiku s ljubavlju“, sudionica mnogobrojnih humanitarnih akcija. Članica je više književnih i likovnih udruga, njezine slike predstavljene su u Londonu, Parizu, Beču i diljem Hrvatske, a za svoj rad dobila je mnoga visoka priznanja.


U sklopu programa otvorenja izložbe mlade članice i članovi crkvenog zbora izveli su duhovne pjesme, a autorica je Galeriji Stepinac darovala sliku Majke Božje Trsatske.

Vezani članci

Najčitanije